Sute de perechi de ochelari de soare retrase din magazine. Află motivul

Sute de perechi de ochelari de soare şi produse de protecţie solară în valoare de aproape 7.000 de lei au fost retrase, luni, de la vânzare deoarece nu îndeplineau normele impuse de Protecţia Consumatorului.

RomaniaTV.net
29 iul. 2013, 14:39
Sute de perechi de ochelari de soare retrase din magazine. Află motivul

Comisarii suceveni de la Protecţia Consumatorilor au dispus retragerea de pe piaţă a câtorva sute de perechi de ochelari şi au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 23.600, în urma controalelor tematice de sezon realizate în ultima perioadă, informează Agerpres.

Comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Vasile Latiş, a declarat, luni, că s-au derulat două acţiuni tematice de control cu privire la modul de comercializare a ochelarilor de soare, dar şi a produselor cosmetice pentru protecţia solară şi autobronzantelor.

Potrivit lui Latiş, verificările au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea ochelarilor de soare, fiind controlaţi 23 de agenţi economici. La 19 dintre aceştia s-au constatat deficienţe la 543 de perechi ochelari, în valoare de 28.530 lei. S-au aplicat 12 amenzi, în valoare de 23.600 lei şi 13 avertismente. Neregulile vizau lipsa denumirii şi adresei furnizorului, lipsa categoriei de filtru pe ramă sau etichetă, lipsa informaţiei privind tipul polarizării, lipsa etichetei cu avertismente, lipsa traducerii etichetei cu instrucţiunile de utilizare, lipsa afişării firmei.

CITEŞTE ŞI: Protejează-te de lumină cu stil: Ce OCHELARI de SOARE ţi se potrivesc în funcţie de forma feţei FOTO

În cazul verificărilor privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice de protecţie solară şi autobronzantelor au fost efectuate controale la 18 agenţi economici. La nouă dintre aceştia s-au constatat abateri, valoarea produselor cu probleme fiind de 6.907 lei. Abaterile vizau informaţii pe etichetă incomplete, referitoare la expunerea excesivă la soare la orele de vârf (11,00 – 15,00); lipsa informaţiilor privind cantitatea ce trebuie aplicată pentru a se obţine sau păstra protecţia preconizată; preţ scris incorect la produsele cu preţ redus;, lipsă firmă. S-au aplicat opt amenzi, în valoare de 16.800 lei şi un avertisment.