Sute de saci cu gunoaie strânse de pe muntele Meseş de lângă Zalău, într-o acţiune de voluntariat

Peste 100 de voluntari, dintre care mulți copii, au participat, sâmbătă, la o amplă acțiune de ecologizare a muntelui Meseș, din apropierea Zalăului, aceștia reușind să strângă, în doar câteva ore, peste 200 de saci cu gunoaie.

RomaniaTV.net
14 oct. 2017, 12:07
Sute de saci cu gunoaie strânse de pe muntele Meseş de lângă Zalău, într-o acţiune de voluntariat

Acțiunea a fost organizată în urma unui apel lansat pe Facebook, la începutul săptămânii, de un grup de persoane, nemulțumite de numărul mare de deșeuri din principala zonă de agrement a Zalăului.

Muntele Meșes, ‘plămânul verde’ al Zalăului și un frumos loc de drumeții și ieșiri în natură, devine pe zi ce trece un ‘munte de gunoaie’, zone importante din apropierea șoselei E81 fiind împânzite de PET-uri și alte mizerii. Credem că a acționa e mai important decât a critica, așa că invităm toți iubitorii naturii la o acțiune voluntară de ecologizare (curățare de gunoaie, altfel spus), sâmbătă, 14 octombrie„, scriau organizatorii în mesajul de promovare al evenimentului intitulat, ironic, „Nu te-ascunde după mure/ ia gunoiul din pădure”.

Mesajul a fost unul de impact, astfel încât, sâmbătă dimineața, mai mulți elevi de gimnaziu și de liceu, alături de părinți cu copii și alți voluntari, inclusiv subprefectul Sălajului, Vegh Alexandru, și directorul Direcției Județene de Cultură, Doina Cociș, au fost prezenți la acțiunea de ecologizare.

E o zi foarte frumoasă de toamnă și am venit la această acțiune împreună cu copiii, pentru a transmite un mesaj generației de mâine„, a declarat, pentru AGERPRES, Corina Țurcaș, una din participantele la acțiune, ce a reușit, alături de alți voluntari, să strângă peste 40 de saci cu gunoaie din zona unei poienițe frecvent utilizate de zălăuani pentru picnicuri.

Împreună cu cel mai mic voluntar din familie și cu alți oameni de suflet am reușit — platoul e curat! Când mergeți la iarbă verde, respectați-vă și strângeți-vă gunoiul„, spune, la rândul ei, Codruța Lăpădat, o tânără mămică ce a venit împreună cu soțul și fiul său, ce abia a învățat să meargă în picioare.

Pe lângă poienița menționată, acțiunea a vizat, în principal, zona din preajma parcărilor de pe muntele Meseș, de pe drumul european E81, ce face legătura între Zalău și Cluj Napoca.

Parcările de pe marginea șoselelor naționale și internaționale din România sunt oglinda societății noastre… O rușine! Azi am participat la o acțiune voluntară de ecologizare (…). Ne-am asumat o parcare de pe Meseș. Alături de alte familii cu copii, oameni educați, de calitate. Fiecare cu ‘parcarea lui’. Un exemplu de bune practici. Și totuși, nu asta este soluția! Oamenii care participă la acțiuni de curățenie în natură nu sunt dintre cei care aruncă gunoiul la întâmplare. Musai să ne implicăm activ în acțiuni de educare a tinerei generații, și nu numai, și presiune asupra autorităților să folosească instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a ‘curăța’ locul — da! amenzi și panouri ale rușinii, altfel nu merge cu noi. În rest, nesimțirea și lipsa de educație nu se biodegradează niciodată…„, remarcă, la rândul ei, Alina Zară Prunean.

Călin Pavăl, un alt voluntar implicat în acțiune, a remarcat diversitatea lucrurilor pe care oamenii le abandonează în natură, de la câini, morți, până la rame de televizor sau saci întregi cu moloz.

În final, peste 200 de saci cu gunoaie au fost colectați din pădurea de pe muntele Meseș.