Tabletele elevilor pentru şcoala online. Raluca Turcan: „Semnarea contractului ar trebui să se întâmple la sfârşitul lui august”

Semnarea contractului pentru tabletele elevilor ar trebui să aibă loc la sfârşitul lunii august în cazul în care acesta nu va fi contestat, a declarat miercuri Raluca Turcan. Vicepremierul a explicat că procedura ar putea fi prelungită în cazul în care vor exista contestaţii.

RomaniaTV.net
05 aug. 2020, 20:13
Tabletele elevilor pentru şcoala online. Raluca Turcan: „Semnarea contractului ar trebui să se întâmple la sfârşitul lui august”

Întrebată ce se întâmplă cu tabletele pentru cei 250.000 de elevi, Raluca Turcan a explicat că autorităţile sunt în plin proces de achiziţie.

„Semnarea contractului, dacă nu există contestaţii, ar trebui să se întâmple la finalul lunii august. Dacă se vor face contestaţii, din nefericire procedura va fi prelungită, dar aici este important să se reţină două aspecte. Mesajul nostru este că de multe ori acest proces al achiziţiilor publice a fost împins într-un soi de hârjoneală între cei care vroiau să câştige achiziţiile şi cei care într-un final nici nu ajungeau să câştige pentru că nu îndeplineau pur şi simplu condiţiile.

Acest aspect al achiziţionării de tablete, al achiziţionării de materiale de protecţie este unul atât de sensibil şi de strategic şi cu un impact atât de mare încât inclusiv furnizorii care intră în acest proces de selecţie ar trebui să manifeste un grad mai mare de responsabilitate. Din perspectiva noastră de guvernanţi, licitaţiile au fost lansate în momentul zero al alocării baniilor la nivelul Guvernului şi Ministerului Educaţiei şi toate procedurile au decurs conform regulilor din caietul de sarcini”, a explicat Turcan, la postul Digi24, citat de News.ro.

Vicepremierul a mai precizat că există şi surse alternative pe lângă tabletele cumpărate de Ministerul Educaţiei. Şi autorităţile locale pot cumpăra astfel de dispozitive pentru elevi.

„Pe 14 septembrie puteam spera că, în baza achiziţiei şi cu predări în tranşe de tablete, ar fi putut ajunge 25.000 de tablete. Există şi surse alternative, în sensul în care autorităţile locale unele au identificat deja şi au achiziţionat tablete sau device-uri, că nu vorbim doar de tablete, ci şi de laptopuri, în acelaşi timp există o resursă de achiziţionare a altor 200.000 de tablete din fonduri europene şi încă un program cu fonduri de la Guvernul Japoniei prin care se creează centre de informatizare şi de acees la informaţie”, a adăugat vicepremierul, conform sursei citate.

De asemenea, Raluca Turcan a mărturisit că îi este greu să spună acum câţi copii vor primi tablete pe 14 septembrie.

„Mi-e greu să vă spun acum, ne dorim ca licitaţia să se încheie în septembrie şi cele 250.000 de tablete de la Ministerul Educaţiei să ajungă la elevii care au nevoie de ele”, a menţionat vicepremierul.

Klaus Iohannis: Pe 14 septembrie începe noul an şcolar. Şcoala va începe pentru majoritatea elevilor