Taci şi înghite, reţeta de mămăligă în straturi care face furori printre gospodine. Secretul Jamilei pentru un preparat cu gust aparte

Mămăliga în straturi este un preparat tradițional ardelenesc, cu afumătură şi mai multe tipuri de brânză.

30 ian. 2022, 13:24
Taci şi înghite, reţeta de mămăligă în straturi care face furori printre gospodine. Secretul Jamilei pentru un preparat cu gust aparte

Taci şi înghite mămăligă în straturi Jamila. Reţeta se pregăteşte în doi timp şi trei mişcări, este delicioasă, săţioasă şi este răsfăţul perfect pentru o zi de weekend sau pentru o zi de vacanţă, atunci când laşi deoparte număratul caloriilor. Pentru că, da, preparatul conţine destul de multe calorii, dar cu siguranţă merită să te delectezi cu el o dată la câteva săptămâni.

Taci şi înghite, reţeta de mămăligă în straturi a Jamilei. Ingrediente necesare

  • 300 g mălai
  • jumătate de litru de lapte
  • 4 ouă
  • 50 gr unt
  • 200 gr smântână
  • 200 gr telemea sau brânză de burduf, la alegere
  • 200 gr caş dulce
  • 6 bucăţi de cârnaţi afumaţi sau 350 g afumătură
  • 100 gr slăninuţă proaspătă
  • 2-3 linguri ulei

Citeste si Reţeta perfectă pentru gogoşi pufoase. Regulile de aur pe care toate gospodinele trebuie să le ştie

Cum prepari mămăliga în straturi

Iată cum se prepară mămăliga în straturi după reţeta Jamilei.

În tigaia preîncălzită, pune uleiul şi adaugă afumătura (sau bucăţile de cârnaţi afumaţi). Lasă aproximativ 5 minute la prăjit sau până devine crocantă. După scurgerea timpului, opreşte focul şi, cu ajutorul unei palete, scoate bucăţelele de afumătură, lasă să se scurgă uleiul şi pune-le separat într-un vas.

Ocupă-te acum de prepararea mămăligii. Pune laptele la fiert, adaugă sare şi lasă laptele să se încălzească până aproape de punctul de fierbere. Atenţie! Laptele nu trebuie să fiarbă. Adaugă mălaiul în ploaie şi amestecă continuu până când mămăliga este bine fiartă. Ia-o de pe foc şi adaugă smântâna, încorporând-o bine.

Acum începe să montezi preparatul: într-un vas pe care-l vei baga la cuptor pune o treime din mămăligă, jumătate din cantitatea de telemea (sau, dacă preferi, brânză de burduf), jumătate din cantitatea de caş, o treime din afumătură, din nou un strat de mămăligă, restul de telemea, apoi restul de caş, încă o treime din afumătură şi ultimul strat de mămăligă.

Fă patru adâncituri în mămăligă şi în fiecare adâncitură sparge câte un ou. Printre ouăle sparte, presară afumătura rămasă. Dă preparatul la cuptor, în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 30 minute, la foc mediu. Lasă-l să se răcească  îninte de servire.

Citeste si Reţetă de cornuleţe cu untură ca la mama acasă. Trucuri ca să-ţi iasă fragede şi să aibă un gust desăvârşit de să te lingi pe degete