Taina Spovedaniei se schimbă după cazul preotului Visarion Alexa. Deciziile Sfântului Sinod: „Duhovnicul trebuie să se fi eliberat de robia patimilor trupeşti”

Cazul Visarion Alexa schimbă modul în care se va face de-acum ănainte spovedania, după secole în care Taina Spovedaniei a urmat un anumit protocol. Sfântul Sinod al BOR a întocmit o listă întreagă de măsuri care vor trebui puse în aplicare de preoţii care spovedesc, astfel încât să nu mai existe cazuri de agresiune sexuală.

30 sept. 2022, 10:57
Taina Spovedaniei se schimbă după cazul preotului Visarion Alexa. Deciziile Sfântului Sinod: „Duhovnicul trebuie să se fi eliberat de robia patimilor trupeşti”

Taina Spovedaniei se schimbă după ce mai multe enoriaşe l-au reclamat pe părintele Visarion Alexa că le-ar fi făcut avansuri sau chiar le-ar fi agresat sexual. După apariția acestui caz nefericit, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au decis să facă o serie de schimbări în ceea ce priveşte spovedania.

Taina Spovedaniei se schimbă! Lista măsurilor pe care enoriaşi şi duhovnici trebuie să le respecte

Sfântul Sinod a aprobat mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia:

1. Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;

2. Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;

3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;

4. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;

5. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;

6. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;

7. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.

Citeste si Mesajele halucinante pe care preotul Visarion Alexa i le-a trimis unei enoriaşe care dăduse bir cu fugiţii de la Biserică, după ce părintele îi făcuse avansuri: „Sunt ca plastilina în mâinile tale. Te iubesc, nu ar trebui, dar mi-e tare dor de tine”

Ce mesaje au descoperit procurorii în telefonul preotului

Procurorii au reușit să recupereze mare parte dintre mesajele pe care preotul Visarion Alexa le-a trimis enoriașelor, deși acesta activase un sistem prin care mesajele se ștergeau automat din telefon după un minut. Preotul nu este audiat în cadrul acestor percheziții informatice, dar, potrivit legii, și el și avocatul trebuie să fie prezenți atunci când se extrag acele informații de care ei au nevoie în anchetă. Au fost recuperate inclusiv conversaţii şterse!

Două luni m-a asaltat cu mesaje, două luni în care am căzut psihic cumplit. Am mers la biserică să vorbim, în urma insistentelor din mesaje și m-a sărutat în colțul gurii, fără voia mea. Am înlemnit, m-am adunat și nu am mai călcat pe acolo”, este mărturia unei victime.

În plângerea depusă, o altă victimă susţine că ar fi fost agresată sexual în chilia preotului şi apoi într-o parcare a unui spaţiu comercial.

Citeste si Incredibil ce spunea Visarion Alexa despre soţia sa. Noi detalii ies la iveală despre preotul acuzat de hărţuire sexuală

Avea pantalonii desfăcuți și m-a forțat! În chilie erau și două fotolii. Pe unul stăteam eu. Când s-a întors, s-a postat în fața mea. Avea pantalonii desfăcuți și m-a forțat… Nu-mi venea să cred, eram în stare de șoc. I-am zis că nu vreau, am încercat să-l împing, țineam gura închisă și dinții încleștați. Se tot freca de mine… Nu am știut ce să fac atunci, am împietrit. L-am lăsat să-și facă damblaua, voiam doar să scap de acolo, să plec, să se termine mai repede. Mă rugam să se termine mai repede, în chilia aceea ticsită cu icoane și fotografii”, susţine o altă victimă.

În funcţie de noile probe, procurorii ar putea cere iar arestarea lui Visarion Alexa pe motiv că ar exsita mai multe victime. În plus, procurorii ar putea cere confruntarea dintre preot şi presupusele victime. Anchetatorii pot cere testul poligraf pentru Visarion Alexa sau victime având în vedere că faptele s-ar fi produs acum mulţi ani.