Talibanii au prezentat primul bolid de fabricaţie afgană. Caroseria este inspirată de Bugatti, iar motorul este de Toyota Corolla VIDEO

Mada-9, a cărui construcție a durat cinci ani este primul model de autoturism sport produs de Afganistan, iar mașina a fost prezentată ca o onoare pentru întreaga țară, anunță The Telegraph.

18 ian. 2023, 11:42
Talibanii au prezentat primul bolid de fabricaţie afgană. Caroseria este inspirată de Bugatti, iar motorul este de Toyota Corolla VIDEO

Chiar dacă bolidul are un aspect modern, motorul mașinii este luat de la un model de Toyota Corolla fabricat acum mai bine de 20 de ani, ceea ce a stârnit hazul între internauţii pasionaţi de automobile.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a distribuit duminică o filmare pe Twitter cu supermașina care face drifturi în zăpadă. Mujahid a spus că mașina reprezintă o onoare pentru țara sa.

Se pare că prototipul vehiculului, denumit Mada-9, este creația unei companii numite ENTOP.

Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuvânt oficial al talibanilor, a declarat că producerea mașinii este o onoare pentru întreaga țară, iar Mohammad Riza Ahmadi, designerul mașinii, a declarat că și-a dorit ca creația sa să fie un ambasador al Afganistanului și să facă un tur al țării „pentru a transmite oamenilor valoarea cunoașterii”.

Citeşte şi: O femeie a dat în judecată un supermarket pentru o sticlă de ulei. Cere despăgubiri de 3.000 euro

Specificațiile mașinii nu au fost încă făcute publice, dar echipa din spatele proiectului a declarat că, sub caroseria inspirată din modelele Bugatti, vehiculul este de fapt propulsat de un motor împrumutat de la o Toyota Corolla.

Afganii speră să expună vehiculul la expoziția Doha din Qatar din acest an și să poată fi echipată cu un motor electric, în viitor.

Preluarea puterii de către talibani a adâncit catastrofa economică a țării. Ajutorul internațional pentru statul afgan a fost oprit, țara intrând în colaps economic și împingând alte milioane de oameni în foamete și sărăcie.

Citeşte şi: Rusia plănuieşte atacul decisiv asupra Ucrainei. Planul lui Putin ar aduce o nouă mobilizare