Talibanii interzic utilizarea monedelor străine în Afganistan

Talibanii interzic utilizarea monedelor străine în Afganistan. Această decizie riscă să afecteze şi mai mult o economie adusă în pragul colapsului de retragerea sprijinului internaţional, relatează Reuters.

02 nov. 2021, 21:15
Talibanii interzic utilizarea monedelor străine în Afganistan
Talibanii interzic utilizarea monedelor străine în Afganistan

Talibanii interzic utilizarea monedelor străine în Afganistan. Decizia a fost anunţată la câteva ore după ce cel puţin 25 de oameni au fost ucişi şi peste 50 răniţi când oameni înarmaţi au atacat cel mai mare spital militar din Afganistan aflat în centrul Kabulului, unde s-au produs şi două explozii puternice.

Citeşte şi: Nuntaşi ucişi de talibani, din cauză că ascultau muzică. Petrecerea s-a încheiat tragic, cu doi morţi şi doi răniţi

Talibanii interzic utilizarea monedelor străine în Afganistan

Situaţia economică şi interesele naţionale din ţară cer ca toţi afganii să folosească moneda afgană în fiecare tranzacţie„, a anunţat grupul într-un comunicat dat publicităţii de purtătorul lor de cuvânt.

Folosirea dolarilor americani este larg răspândită pe pieţele din Afganistan, iar zonele de frontieră utilizează moneda ţărilor vecine, precum Pakistanul, pentru tranzacţii.

Guvernul taliban face presiuni pentru eliberarea miliardelor de dolari din rezervele băncii centrale în contextul în care naţiunea lovită de secetă se confruntă cu un deficit de lichidităţi, foamete şi o nouă criză a migraţiei.

Afganistanul deţine miliarde de dolari în bunuri peste hotare la US Federal Reserve şi la alte bănci centrale din Europa, dar banii au fost îngheţaţi după ce talibanii au înlăturat guvernul sprijinit de Occident în luna august.

Plecarea forţelor armate conduse de SUA şi a multor donatori internaţionali a lăsat ţara fără granturile care finanţau trei sferturi din cheltuielile publice.

Deşi statele occidentale vor să prevină un dezastru umanitar în Afganistan, ele au refuzat să recunoască oficial guvernul taliban, notează Reuters, citat de Agerpres.ro.


loading...
Partenerii noștri