Talibanii le dau ultimatum militarilor americani şi britanici. „Dacă nu părăsesc Afganistanului până pe 31 august vor exista consecinţe”

Talibanii nu vor prelungi termenul-limită de 31 august pentru plecarea forţelor occidentale din Afganistan, au declarat luni pentru Reuters două surse din cadrul grupării radicale islamiste.

23 aug. 2021, 14:58
Talibanii le dau ultimatum militarilor americani şi britanici. „Dacă nu părăsesc Afganistanului până pe 31 august vor exista consecinţe”

Marea Britanie se aşteaptă că administraţia Biden să prelungească cu câteva zile termenul limită pentru retragerea din Afganistan, însă luni, în replică, talibanii au spus că nu vor permite acest lucru, caracterizându-l ca o abatere evidentă.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că militarii din Regatul Unit vor părăsi aeroportul din Kabul în acelaşi timp cu forţele americane. El a confirmat că prim-ministrul Boris Johnson „va încerca şi urmări” să obţină marţi, la întâlnirea G7, o prelungire din partea SUA a termenului de 31 august pentru evacuare. „Când ei se vor retrage va trebui să plecăm şi noi. Nu cred că există vreo posibilitate de a rămâne după Statele Unite”, a spus el. Wallace a adăugat că totul se rezumă acum la ore, nu la săptămâni: „Trebuie să ne asigurăm că ne folosim de fiecare minut pentru a scoate oamenii”.

Citeşte şi Șeful militar al talibanilor, apel către combatanţi: „Nu mai intraţi în casele oamenilor şi nu mai furaţi maşinile”

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat luni că gruparea nu va prelungi termenul limită de 31 august pentru actuala misiune de evacuare. Data de 31 august este un punct fără întoarcere, a spus Muhammad Suhail Shaheen. El a amintit că preşedintele Biden a spus că trupele vor pleca până atunci şi extinderea acestui termen înseamnă extinderea ocupaţiei Afganistanului. De asemenea, el a avertizat că vor exista consecinţe dacă acest lucru se schimbă.

Muhammad Suhail Shaheen a declarat pentru BBC: „Forţele străine ar trebui să se retragă în termenul limită pe care l-au anunţat înainte. Altfel, este o încălcare evidentă”. El a adăugat că reacţia talibanilor la o astfel de acţiune va fi la latitudinea conducerii grupării.

Aproximativ 4.500 de trupe americane au temporar controlul asupra Aeroportului „Hamid Karzai” din capitala afgană, sprijinite de 900 de soldaţi britanici care se află acolo ca parte a eforturilor de a asigura zborurile de evacuare.

Mii de cetăţeni străini şi afgani aşteaptă de câteva zile să plece de pe aeroportul internaţional din Kabul, iar premierul britanic speră să obţină, la întâlnirea de urgenţă de marţi, o prelungire a perioadei.

Citeşte şi Femeile, primele victime ale legilor barbare pe care talibanii le impun în Afganistan. Nu au voie să apară la balcon sau fereastră, să vorbească tare sau să poarte pantofi cu toc


loading...
Partenerii noștri