Tânăr, atacat de urs într-o pădure din Harghita

Un tânăr din Harghita a fost rănit de o ursoaică ce avea doi pui şi a fost dus de urgenţă la spital. Vânătorii spun că pe fondurile de vânătoare din judeţ, urşii s-au înmulţit peste măsură. În zona Odorhei, numărul lor este de zece ori mai mare decât ar trebui.

RomaniaTV.net
17 mai 2012, 13:48
Tânăr, atacat de urs într-o pădure din Harghita

Un tânăr în vârstă de 21 de ani aduna lemne într-o pădure, la 3 km de Odorheiu Secuiesc, când a fost atacat din senin de o ursoaică. Sălbăticiunea a fost pusă pe fugă de tatăl băiatului, care a cerut apoi ajutor în primul sat.

Odată aud că băiatul ţipă şi am fugit imediat către el.Ursul îl doborâse şi l-a sfâşiat pe spate de sus până jos. Am început să strig tare şi ursul a fugit în tufişuri„, a spus tatăl băiatului, pentru România TV. La rândul său, medicul Loricz Csaba, de la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc a declarat: „Noi am găsit două urme, mai mult zgârieturi, pe regiunea lombară. Ambele plăgi au fost dezinfectate şi cusute. Este internat la secţia de chirurgie, rămâne în observaţie câteva zile„.

Reprezentantul Agenţiei de Protecţie a Mediului Harghita, Oth Jozsef, spune că motivul pentru care tânărul a fost atacat a fost că acesta s-a interpuspus între ursoaică şi puii ei, însă vânătorii spun că numărul urşilor a crescut foarte mult în pădurile din Harghita. „Efectivul optim la urşi este de 28 de urşi la un teritoriu de 110 mii de hectare. Faţă de asta avem 246 de urşi. În zonele de deal au început să apară şi mai mulţi urşi, pentru că mai sus nu se găseşte nimic de mâncare acum„, spune unul dintre vânători, Leonard Mărmureanu.

Ciobanii şi locuitorii satelor de munte spun că urşii dau iama zilnic prin turme, la stupi şi în gospodării. Pericolul este cu atât mai mare cu cât acum este perioada de împerechere şi animalele sunt extrem de agresive. Ele pot ataca neprovocate persoanele care le invadează teritoriul.