ROMÂN de 21 de ani, CONDAMNAT LA MOARTE pentru trafic de droguri în Malaysia

Un român în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaysia pentru trafic de droguri, relatează New Straits Times, în ediţia electronică. Totuşi, sentinţa nu e definitivă, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

RomaniaTV.net
16 oct. 2013, 07:46
ROMÂN de 21 de ani, CONDAMNAT LA MOARTE pentru trafic de droguri în Malaysia

Judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în faţa acuzării.

Bărbatul, un şofer cu jumătate de normă, este suspectat că ar fi făcut trafic de 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut.

Bărbatul a ascultat verdictul cu calm şi cu un zâmbet încremenit pe faţă.

Sentinţa nu este definitivă

Hotărârea de condamnare la moarte pentru trafic de droguri nu este una definitivă, anunţă Ministerul român al Afacerilor Externe. Sentinţa urmează să fie supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia local.

„Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaşte foarte bine situaţia cetăţeanului român si este implicată în acordarea de asistenţă consulară încă de la apariţia acestui caz. Totodată, este menţinut contactul permanent cu acesta, cu familia sa şi autorităţile locale. Potrivit informaţiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislația locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac”, informează MAE, potrivit Mediafax.

În precizare se arată că orin intermediul MAE, cetăţeanul român beneficiază de serviciile unui avocat, cât şi de legătura cu familia sa, iar pe parcursul tuturor termenelor procesuale, reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată.

Tânărul este din Telega, Prahova, şi provine dintr-o familie dezbinată

Tânărul în vârstă de 21 de ani, care a fost condamnat la moarte de către un tribunal din Malaezia, pentru trafic de droguri, este din comuna prahoveană Telega, a declarat, miercuri, primarul acestei localităţi, Ilie Gheorghe.

Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată şi bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulţi ani.

„Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulţi ani din localitate. El a rămas cu tatăl şi cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcţionar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învăţătură, dar ştiţi cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el”, a declarat primarul Ilie Gheorghe.

El a precizat că tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului trecut, când a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogându-l drept „un băiat foarte muncitor”.

„După aceea a plecat către Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupă şi cu aşa ceva, şi a fost trimis ca transportator, încotro nu pot să vă spun”, a afirmat Ilie Gheorghe.

Primarul a spus că, la o lună după ce l-a văzut pe tânăr în localitate, în vara anului trecut, a aflat că el a fost arestat şi trimis în judecată în Malaezia pentru trafic de droguri.

Ilie Gheorghe a spus că bunica tânărului a venit la Primărie pentru a fi îndrumată ce să facă să îl ajute pe băiat în timpul procesului, iar Primăria a făcut o anchetă socială şi recomandări care să îl ajute în faţa instanţei.

După aflarea sentinţei pronunţate de tribunalul malaezian, primarul Ilie Gheorghe a spus că intenţionează să propună Consiliului Local o hotărâre prin care să acorde un sprijin financiar familiei tânărului, pentru ca aceasta să se poată deplasa în Malaezia. Primarul a precizat însă că nu poate fi vorba despre o sumă foarte mare alocată de la bugetul local, ci „undeva la o mie de euro”.