Tânăra accidentată de diplomatul rus, în continuare în comă. Leziunile cerebrale sunt serioase

Tânăra accidentată pe trecerea de pietoni de diplomatul rus este în continuare în comă, leziunile cerebrale sunt serioase, dar neurologic reacţionează bine, respectiv mişcă mâinile şi picioarele, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni, Florian Bica.

RomaniaTV.net
25 oct. 2012, 10:10
Tânăra accidentată de diplomatul rus, în continuare în comă. Leziunile cerebrale sunt serioase

„Starea este staţionară. Respiră singură pe traheostomie (tub în trahee, n.r.). Este în comă, dar neurologic reacţioneză bine, adică mişcă mâinile şi picioarele. Fiind însă în comă, nu vorbeşte şi nu deschide ochii”, a spus medicul Florian Bica.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni din Capitală a precizat că leziunile cerebrale sunt staţionare, dar serioase.

Tânăra, în vârstă de 19 ani, a fost lovită în 21 octombrie de o maşină a Ambasadei Federaţiei Ruse, accidentul având loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia străzilor Camil Ressu şi Ilioara. În urma accidentului, tânăra a suferit un traumatism cranian sever, fiind internată la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat, joi, că, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunităţii diplomatului implicat în accident şi a precizat că acestuia i s-a oprit mandatul şi a părăsit miercuri România.

Malghinov a precizat că ambasada încă o dată îşi exprimă „regretul profund în legătură cu consecinţele grave” ale accidentului care a avut loc duminică 21 octombrie, în urma căruia o tânără a fost accidentată.

„Exprimăm sincera compasiune faţă de rude şi cei apropiaţi, pentru noi esenţială este sănătatea domnişoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autorităţile spitalului”, a precizat Oleg Malghinov.

Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar şi „era treaz”.

„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soţia şi copilul şi a lovit pe trecerea de pietoni o cetăţeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, a declarat pentru Ria Novosti Andrei Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la Bucureşti şi-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.

Lancikov a anunţat că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” şi „era treaz”.

Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.

Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” şi Evsiukov „pur şi simplu nu a văzut-o”. Deşi a admis că au fost încălcate unele reguli de circulaţie, el a precizat că „deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăţie”.

„Conform Convenţiei de la Viena, diplomaţii au imunitate diplomatică şi sunt exceptaţi de la jurisdicţia penală şi administrativă în ţara de acreditare”, a mai spus Lancikov, precizând totodată că ambasada va clarifica circumstanţele accidentului.


loading...