Tânără de 22 de ani, moartă în spital după ce a fost bătută de poliţişti. Caz şocant în Iran

O tânără în vârstă de 22 de ani, din Iran, a murit la câteva zile după ce a fost arestată şi bătută de poliţişti pentru că nu a respectat reglementările privind purtarea hijabului.

17 sept. 2022, 22:04
Tânără de 22 de ani, moartă în spital după ce a fost bătută de poliţişti. Caz şocant în Iran

Tânără de 22 de ani, moartă în spital după ce a fost bătută de poliţişti. S-a întâmplat în Iran. Femeia a murit la câteva zile după ce a fost reţinută pentru că nu a respectat reglementările privind utilizarea hijabului pentru acoperirea capului.

Tânără de 22 de ani, moartă în spital după ce a fost bătută în duba Poliţiei

Citeşte şi Mercenarii lui Kadîrov s-au întors pe front: două batalioane cecene s-au alăturat trupelor ruse

Mahsa Amini călătorea alături de familia ei din provincia de vest a Iranului Kurdistan în capitala Teheran, pentru a-şi vizita rudele, în momentul în care a fost arestată de poliţişti. Tânăra de 22 de ani a fost acuzată că nu a respectat regulile stricte privind vestimentaţia femeilor. Familiei i s-a spus că aceasta va fi eliberată după o „sesiune de reeducare”.

Potrivit martorilor, femeia a fost bătută în duba poliţiei, însă oamenii legii neagă acuzaţiile.

Familia tinerei a fost anunţată că a fost dusă la spital la câteva ore după ce aceasta fusese arestată. Poliţiştii au anunţat că tânăra a murit din cauza unui infarct, însă rudele spun că aceasta era o femeie sănătoasă şi că nu a avut probleme de sănătate.

Potrivit familiei, Amini ar fi ajuns în comă la spital.

Pe reţelele sociale au apărut fotografii cu tânăra întinsă pe patul de spital, în comă, cu bandaje în jurul capului şi tuburi de oxigen.

Moartea tinerei de 22 de ani a stârnit un val de critici. Mahmoud Sadeghi, un politician reformist şi fost deputat, i-a cerut liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, să se pronunţe asupra cazului lui Amini.

„Ce spune liderul suprem, care a denunţat pe bună dreptate poliţia americană din cauza morţii lui George Floyd, despre tratamentul aplicat lui Mahsa Amini de către poliţia iraniană?” a postat Sadeghi pe Twitter.

Ministerul de Interne şi procurorul Teheranului au lansat anchete în acest caz.

Reamintim că totul s-a petrecut la câteva săptămâni după ce preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a dispus diminuarea drepturilor femeilor şi a cerut o aplicare mai strictă a codului vestimentar obligatoriu al ţării, care impune tuturor femeilor să aibă capul acoperit cu hijab, încă de la revoluţia islamică din 1979, scrie News.ro. 

Citeşte şi VIDEO Cum a reacţionat Regele Charles când a fost apostrofat de un britanic: „Ne chinuim să ne încălzim casele și plătim pentru parada voastră”