Tănase: Sperăm ca România să nu depăşească un deficit de 10% din PIB. Este în pregătire un amplu program de relansare economică

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a declarat că Executivul speră ca, până la sfârşitul acestui an, ţara noastră să nu depăşească un deficit de 10% din PIB. Totodată, Guvernul pregăteşte un amplu program de relansare a economiei printr-o serie de măsuri care vizează atât investiţii publice, cât şi sprijinirea companiilor private, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 17:56
Tănase: Sperăm ca România să nu depăşească un deficit de 10% din PIB. Este în pregătire un amplu program de relansare economică

Antonel Tănase a participat, miercuri, la o dezbatere online iniţiată de Organizaţia Oamenilor de Afaceri Liberali, intitulată „IMM Invest şi Proiectele strategice ale Guvernului României în sectorul energetic”. Acesta a spus că, în perioada următoare, Executivul se va concentra pe relansarea economică. 

De la problema asta cu COVID avem multe lucruri pe care trebuie să le restartăm în perioada următoare, să ne obişnuim cu situaţia şi să relansăm economia. (…) Deficitul în PIB este estimat în momentul de faţă la 8%, dar probabil că Uniunea Europeană ne va da la 9%, noi sperăm ca până la sfârşitul anului să nu depăşim 10% din PIB„, a declarat Antonel Tănase.

Citeşte şi Economia României va scădea cu 6%, iar deficitul guvernamental va depăşi 9%. Comisia Europeană prevede un an sumbru pentru ţara noastră

Secretarul general al Guvernului a enumerat măsurile luate de Guvern, până în acest moment, pentru sprijinirea economiei, a firmelor şi angajaţilor, printre care amânarea plăţii ratelor la bănci şi la utilităţi.

Guvernul pregăteşte un pachet de relansare economică, începând de la industriile pe care le ştim, auto, IT, sectorul construcţiilor, domeniul agricol (…) Avem în vedere, aşa cum am spus, în sectorul construcţiilor introducerea unor facilităţi fiscale pentru relansarea sectorului, urmează să fie anunţate de Guvern în perioada următoare, un fond de investiţii care este pregătit, de asemenea, de Guvern, pe modelul polonez, un model care a dat rezultate foarte bune. (…) De asemenea, în domeniul infrastructurii alocăm mare atenţie proiectelor, în special Sibiu-Piteşti, Centura Capitalei, dezvoltarea Portului Constanţa şi a Aeroportului Otopeni„, a precizat Tănase.

El s-a referit şi la proiectele implementate prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, instituţie aflată în coordonarea SGG, în colaborare cu STS, de sprijin al autorităţilor şi cetăţenilor în combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Penelistul Antonel Tănase a prezentat o serie de măsuri care privesc relansarea activităţilor de investiţii la Transgaz şi la Transelectrica, menţionând, între altele, continuarea lucrărilor la gazoductul BRUA, faza I, şi finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a gazoductului Ungheni-Chişinău.

Citeşte şi Amânarea ratelor la credite, noi precizări făcute de autorităţi. Care este ultima zi pentru depunerea cererii

Tot în domeniul gazelor naturale, el s-a referit şi la proiectul privind HUB-ul gazier care urmează să funcţioneze în România, printr-o cooperare a Transgaz cu CEGH din Austria.

Secretarul general al Guvernului a adăugat că Transelectrica a continuat investiţiile în reţea.

În esenţă, e vorba de un inel de transport al energiei electrice, dacă vi-l puteţi imagina la scara întregii ţări, şi au fost investiţii în cluster-ul liniei electrice de înaltă tensiune de la Cernavodă-Stâlpu, de asemenea, cel de la Porţile de Fier-Reşiţa-Timişoara-Săcălaz-Arad, etapa I, Porţile de Fier-Reşiţa, retehnologizare staţiei electrice de transformare de la Domneşti, de asemenea staţia electrică de transformare de la Ungheni„, a mai spus secretarul general al Guvernului.

Tănase a punctat că acesta este doar începutul măsurilor pe care Executivul le are în vedere în scopul relansării sectorului economic.

Setul de măsuri pe care-l pregătim şi care va intra în vigoare începând cu 15 mai este doar începutul şi, practic, săptămânal, la fiecare şedinţă de Guvern vom aduce noi şi noi măsuri, astfel încât, de la injecţie de capital în programe, măsuri fiscale, măsuri de debirocratizare, măsuri de digitalizare, să ne adaptăm la noua situaţie şi să creăm o nouă economie în contextul actual”, a mai declarat Antonel Tănase.