Tănăsescu (FMI): Administraţia fiscală are rol de japcă în România

Fiscul ia cu japca! Declaraţia îi aparţine reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu. Potrivit oficialului, inspectorii ANAF ar trebui să-i îndrume pe oamenii de afaceri, nu să-i distrugă. În replică, Sorin Blejnar anunţă că în 2012 controalele se vor intensifica pentru că trebuie colectaţi cât mai mulţi bani la buget.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 17:12
Tănăsescu (FMI): Administraţia fiscală are rol de japcă în România

În România actuală, „administraţia fiscală nu joacă rol de îndrumător, administraţia fiscală şi toate instituţiile de control au rol de japcă, au rol de a se duce, de a controla şi a da o amendă fără să spună ceea ce trebuie îndreptat, cu ce a greşit”. Afirmaţia îi aparţine reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Că birocraţia ne omoară o spune şi Banca Mondială într-un raport oficial. Potrivit documentului, în România se fac afaceri mai greu decât în Botswana, Azerbaidjan sau Tunisia. Şi bulgarii au un sistem fiscal mai aerisit. Dacă în România un patron trebuie să plătească 113 taxe pe an, în ţara vecină sunt doar 17.

Şi după ce că avem multe taxe, nu le putem plăti dintr-un simplu click. Un om de afaceri are nevoie de 222 de ore ca să achite dările către statul român. Tot de 222, dar de zile, are nevoie un patron pentru a-şi ridica toate autorizaţile de funcţionare.

În loc să ia măsuri pentru a le uşura viaţa oamenilor de afaceri, Fiscul are alte planuri. Şeful ANAF anunţă că în 2012 controalele se vor intensifica pentru că trebuie colectaţi cât mai mulţi bani la buget.

Vestea este şi mai prost receptată de oamenii de afaceri, care se aşteaptă ca inspectorii ANAF să le treacă şi mai des pragul firmelor.