Ţăndărei, locul unde oamenii au chefuit cu coronavirusul. Reportaj despre inconştienţă şi neputinţă

Ţăndărei este unul dintre punctele roşii de pe harta României în momentul de faţă. Inconştienţa locuitorilor şi neputinţa autorităţilor au transformat locul într-un focar de infecţie cu coronavirus ale cărui efecte nici nu le putem bănui încă. Ţăndărei este subiectul unui reportaj făcut de recorder.ro, pe tema coronavirus.

01 apr. 2020, 17:55
Ţăndărei, locul unde oamenii au chefuit cu coronavirusul. Reportaj despre inconştienţă şi neputinţă

În ultimele săptămâni au existat sute de persoane care s-au întors la Ţăndărei din Italia, Spania, Franța sau Germania. Mulți dintre ei n-au respectat izolarea și au transmis virusul cu repeziciune în interiorul comunității. Cadrele medicale de la spitalul din Țăndărei vorbesc de cel puțin șapte persoane decedate din cauza noului coronavirus, în timp ce statisticile oficiale arată numai cinci morți în tot județul Ialomița.

Reportajul recorder.roîncepe cu al doilea pacient din Ţăndărei mort de coronavirus, pe 26 martie, un bărbat de 39 de ani care nu era cunoscut cu alte afecţiuni medicale. „Totul a început cu o înmormântare de acum două săptămâni, în comunitatea de romi. Apoi au început să curgă cazurile. În tot județul sunt 28 confirmați pozitiv la momentul ăsta (1 aprilie, ora 10.00) prin analize făcute la Matei Balș. Dintre care 21 sunt din Țăndărei„, spune un medic din județ, sub protecția anonimatului.

Acum, în jur de 20 de persoane din Țăndărei sunt internate la spitalele Matei Balș și Victor Babeș din București sau la cel de boli infecțioase de la Constanța. Și numărul lor va crește, spune medicul. „O parte dintre cei prezenți la acea înmormântare s-au dus la familii, la magazin, peste tot, și au transmis și altora. Problema majoră este că ei au contact foarte mult între ei și nu ascultă, umblă, sunt foarte greu de stăpânit. S-a propus carantinarea totală a orașului Țăndărei. Știu sigur că propunerea a fost făcută, a ajuns la ministrul Vela. Nu știu ce decizie s-a luat„, a mai spus medicul, pentru Recorder.

Citeşte şi Bărbat din Ţăndărei, vindecat de COVID 19, face live pe Facebook şi anunţă: „Tăiaţi porcul, facem paranghelie, m-am făcut bine!”

S-a cerut ajutorul Armatei

Managerul Spitalului Orășenesc Țăndărei, Maria Constantin, nu a putut fi contactată, dar un cadru medical de aici a fost de acord să stea de vorbă cu reporterii, sub anonimat: „Au murit șase persoane pe care eu le știu sigur, infectate cu noul coronavirus. A șaptea a murit astăzi (n.r. – ieri), un bărbat de 60 și ceva de ani. Toți au fost romi, toți din Țăndărei. Sunt foarte mulți contaminați. În spital au venit de vineri și până acum șapte sau opt persoane suspecte de coronavirus, pentru testare. Trei au fost deja confirmate.

Vin cu temperatură, cu dureri de gât, cu tuse. Când ajung la noi, sunt internați pe secția Pediatrie transformată într-un fel de secție de preluat suspecți de coronavirus. Asistentele îmbracă un costum de dimineața până seara. Nu se pot duce nici la WC, că dacă-l dau jos, trebuie altul, și nu mai au de unde„. Informația privind numărul deceselor din Țăndărei nu a putut fi confirmată oficial, pentru că Ministerul Sănătății nu a răspuns întrebărilor Recorder.

Citeşte şi COVID-19. Un medic din Filiaşi a fost infectat cu coronavirus. Acesta a testat bărbatul care a fost primul deces din România

Prefectul din Ialomița, Tonița Manea, a confirmat că situația alarmantă din orașul Țăndărei s-a discutat recent în comitetul județean pentru situații de urgență și că s-a propus inclusiv o posibilă carantinare totală a orașului, la solicitarea primarului cerându-se inclusiv ajutorul Armatei. „Doamna primar din Țăndărei ne-a spus că cetățenii, după ce trece poliția pe stradă, ei iarăși ies. Nu ascultă, nu respectă, nu au înțeles ideea de autoizolare. Nu pot să pun polițist la fiecare persoană sau la fiecare curte„, spune prefectul de Ialomiţa.