Țara care a anunțat, în ianuarie, că a învins pandemia, lansează campania de vaccinare

Tadjikistanul, ţara care a anunțat, în ianuarie, că a învins pandemia de coronavirus şi nu a înregistrat oficial niciun nou caz de atunci, a demarat luni campania de vaccinare, potrivit unui decret publicat pe site-ul preşedinţiei de la Duşanbe, notează AFP.

23 mart. 2021, 20:29
Țara care a anunțat, în ianuarie, că a învins pandemia, lansează campania de vaccinare
Tadjikistanul lansează campania de vaccinare

Țara care a anunțat, în ianuarie, că a învins pandemia. Semnat de preşedintele Emomali Rahmon, decretul ordonă autorităţilor „să procedeze din 22 martie la vaccinarea în etape împotriva COVID-19 în rândul grupurilor vulnerabile”.

Decretul nu oferă mai multe detalii şi nici nu indică ce categorii ale populaţiei sunt considerate vulnerabile.

Nu este specificat ce vaccin este utilizat, dar Tadjikistanul a primit la 9 martie 192.000 de doze de vaccin AstraZeneca ca parte a dispozitivului Covax creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru cele mai sărace ţări.

Citeşte şi: Campanie vaccinare: 600.000 de doze Astra Zeneca vin în februarie

Țara care a anunțat, în ianuarie, că a învins pandemia

În total, aproape 630.000 de doze trebuie trimise în această ţară cu 9,5 milioane de locuitori, Ministerul Sănătăţii confirmând săptămâna trecută intenţia sa de a folosi AstraZeneca în pofida controverselor din unele ţări cu privire la siguranţa sa.

Citat în acelaşi comunicat al ministerului, viceministrul sănătăţii, Samariddin Alizoda, a informat că sunt în curs negocieri cu alte ţări, printre care Rusia şi China.

La sfârşitul lunii ianuarie, Emomali Rahmon a afirmat că pandemia de coronavirus s-a încheiat în ţară. Bilanţul, neschimbat la acea dată de trei săptămâni, raportase 13.308 de contaminări pentru 90 de decese de la începutul pandemiei şi a rămas acelaşi de atunci.

Guvernul tadjik nu a raportat primele sale cazuri de COVID-19 decât la 30 aprilie 2020, chiar înainte de sosirea unei delegaţii a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care urma să efectueze o inspecţie, în timp ce Tadjikistanul susţinea că a fost scutit de molima care se răspândea peste tot în lume, scrie Agerpres.