Ţara care a decis să închidă băncile pe termen nelimitat. Salariile oamenilor rămân blocate în conturi

Băncile libaneze au decis în unanimitate să-și închidă porțile clienților pe termen nelimitat, după o serie de atacuri violente ale deponenților care caută să îşi lichideze depozitele înghețate în sistemul bancar, din cauza crizei financiare pe care o traversează ţara, au declarat doi bancheri pentru Reuters.

07 oct. 2022, 12:30
Ţara care a decis să închidă băncile pe termen nelimitat. Salariile oamenilor rămân blocate în conturi

Băncile vor continua să efectueze tranzacții urgente pentru clienți și afaceri, au spus bancherii, dar serviciile din sucursale vor rămâne suspendate după cel puţin zece atacuri asupra sediilor, în mai puțin de o lună.

Băncile au fost închise timp de aproximativ o săptămână luna trecută din cauza unor astfel de evenimente, dar au fost redeschise la începutul lunii octombrie pentru a le permite libanezilor care lucrează să-și retragă salariile.

Citeşte şi Oameni disperaţi jefuiesc băncile pentru a-şi lua propriii bani în Liban, ţară în criză financiară profundă VIDEO

Asociația băncilor din Liban i-a cerut anterior guvernului să adopte controale formale ale capitalului pentru a înlocui controalele informale adoptate de bănci în 2019, dar parlamentul a eșuat în mod repetat să adopte legea. De asemenea, guvernul de la Beirut a făcut puține progrese cu reformele care ar „debloca” ajutorul din partea Fondului Monetar Internațional, care ar ajuta la atenuarea crizei cauzate de zeci de ani de cheltuieli nerentabile și corupție, mai scrie Reuters.

Intrată în al treilea an, criza financiară din Liban a prăbuşit moneda naţională cu peste 90%, a răspândit sărăcia în ţară, a paralizat sistemul financiar și a înghețat economiile deponenților, în cea mai destabilizatoare criză izbucnită în Liban după războiul civil din perioada 1975-1990.

Citeşte şi Libanul, sub teroarea violenţelor. Premierul a declarat zi de doliu naţional, după ce şase oameni au fost ucişi de sniperi în revoltele de stradă de la Beirut