Țara care va fi zguduită de un cutremur devastator în luna iulie. Este vorba despre Japonia. Presa internațională, inclusiv AFP, citată de Agerpres, relatează despre agitația creată în mediul online de această profeție, care s-a răspândit rapid în Asia, în special în Hong Kong și Taiwan.
Un grup de pe Facebook, care pretinde că poate anticipa dezastre, are peste 250.000 de membri, iar videoclipurile unor autointitulați „experți” în feng shui, care avertizează împotriva călătoriilor, au adunat zeci de mii de vizualizări, unul dintre ele a depășit 100.000.
„Această profeție a influențat puternic comportamentul turiștilor”, a declarat Frankie Chow, directorul unei agenții de turism din Hong Kong.
El a precizat că cererile pentru călătoriile în Japonia au scăzut cu 70-80% în lunile martie și aprilie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Citește și Un nou seism în Vrancea. România se pregăteşte de „marele cutremur”
Și companiile aeriene au reacționat. Greater Bay Airlines, de exemplu, a redus frecvența zborurilor către orașul japonez Tokushima până în toamnă.
Guvernul japonez a reacționat pe platforma X.
”Pe baza cunoștințelor științifice actuale, nu este posibilă prezicerea cutremurelor cu exactitate în ceea ce privește data, ora și locul”, a transmis biroul prim-ministrului pe X.
Această intervenție a fost interpretată de presa japoneză ca un răspuns la isteria apărută după ce, în ianuarie, o agenție guvernamentală a publicat o estimare potrivit căreia există o probabilitate de 75-82% ca un cutremur cu magnitudinea peste 8,5 să se producă în următoarele trei decenii. Un alt raport, care estima până la 298.000 de decese în cazul unui seism urmat de tsunami, a fost rapid scos din context și transformat în „profeții” virale.
Deși Japonia este una dintre cele mai bine pregătite țări din lume în fața cutremurelor, teama persistă și este alimentată de amintirea tragediei din 2011, când un cutremur de magnitudine 9 a provocat moartea a peste 18.000 de persoane.
În ciuda asigurărilor oferite de autorități, panica nu s-a stins. Mulți turiști și-au anulat deja planurile de vacanță, iar guvernatorul prefecturii Miyagi a declarat că „nu există niciun motiv real de îngrijorare”, dar a recunoscut că răspândirea acestor zvonuri ar putea avea un impact economic semnificativ.