Țara din Europa care interzice complet fumatul din 2030. Peste un milion de români vor fi afectați

Marea Britanie, una dintre țările din Europa unde locuiesc mulți români, vrea să elimine fumatul până în anul 2030. Măsura vine în contextul creșterii cazurilor de cancer asociate cu acest viciu.

10 iun. 2022, 18:30
Țara din Europa care interzice complet fumatul din 2030. Peste un milion de români vor fi afectați

Chiar dacă numărul de fumători din Marea Britanie s-a înjumătățit ultimele trei decenii, în această țară cancerul continuă să fie principala cauză de deces prematur.

Marea Britanie vrea să elimine fumatul până în 2030

Planul guvernului i-ar obliga pe producătorii de ţigări, mai degrabă decât furnizorii de servicii de sănătate, să fie obligaţi să acopere costurile de a ajuta oamenii să se lase, scrie dailymail.

„Pentru 15% dintre adulţii care sunt încă fumători, fumatul este principala cauză a îmbolnăvirii şi a deceselor premature, şi o cauză majoră a inegalităţilor. De aceea guvernul doreşte să-şi ducă la bun sfârşit treaba”, arată documentele prezentate de sursa amintită mai sus.

Citește și: Până în 2030 nu vor mai exista fumători! Măsura, criticată pentru că ar încălca liberul arbitru, presupune creşterea progresivă a vârstei minime de la care o persoană poate cumpăra ţigări

Matt Hancock, ministrul Sănătății din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord va anunţa obiectivul guvernului săptămâna viitoare, când va prezenta un „plan verde” referitor la importanţa prevenţiei.

Aceste măsuri care urmează să fie luate de către guvern vor viza și țigările de contrabandă. În plus, în pachetele de țigări comercializate în mod legal vor exista și pliante ce îndeamnă fumătorii să renunțe.

Măsurile au fost aspru criticate

Așa cum era de așteptat, măsurile privind interzicerea fumatului au fost aspru criticate. Directorul grupului de fumători „Forest”, Simon Clark, a declarat că oamenii au dreptul să fumeze „fără a fi hărţuiţi să renunţe”. El a precizat că nu este de datoria Guvernului să dicteze stilul de viaţă al cetățenilor.

În ultimii șapte ani, aproape 2 milioane de britanici au renunțat la fumat, conform noilor cifre ce au fost prezentate de NHS Digital. Datele arată că 5,9 milioane de persoane au fumat în anul 2018, adică 14,4% din populaţie; faţă de 7,7 milioane în anul 2011, adică 19,8% din populaţie.

Doar 14.7% dintre adulții din Marea Britanie fumează. Cei mai mulți fumători din Regatul Unit, 16,3%, trăiesc în Scoția. În clasament urmează Ţara Galilor (15,9%), Irlanda de Nord (15,5%) şi abia în cele din urmă Anglia.

Citește și: Fumatul, interzis pe plajă. Amenzi uriaşe pentru cei care nu respectă legea

Datele guvernamentale din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au arătat că taxele pe tutun au strâns 10,28 miliarde de lire sterline pentru bugetul public în 2021 – 2022


loading...
Partenerii noștri