Ţara europeană care pregăteşte introducerea taxei pe carne. Cu cât vor creşte preţurile şi cine va suporta scumpirea

Guvernul Germaniei a lansat recent o propunere de proiect despre posibila implementare a unei noi taxe pe produsele din carne, anunță iamexpat.de. Veniturile obținute dintr-o nouă taxă pe carne vizează proiecte importante de politică agricolă și alimentară, susțin autoritățile.
Mircea Filipescu
13 feb. 2024, 11:57
Ţara europeană care pregăteşte introducerea taxei pe carne. Cu cât vor creşte preţurile şi cine va suporta scumpirea

De exemplu, taxa pe carne poate sprijini nevoile de investiții pentru întreprinderile agricole implicate în creșterea porcilor pentru a oferi mai mult spațiu pentru animale.

Taxa urmează a fi introdusă în mai multe etape și impozitarea vizează mai ales produsele din carne de porc și organelor comestibile, precum și produsele procesate, cu o anumită proporție de carne. Măsura ar putea fi extinsă la carnea de vită și la alte tipuri de carne într-o etapă ulterioară.

Deocamdată nu se știe dacă acciza ar urma să fie introdusă prin intermediul unei taxe sau a unui impozit, deși informațiile de la Minister sugerează că există o preferință pentru o schemă fiscală. Planurile prevăd că nivelul cotei de impozitare ar trebui să fie decis politic.

Cât va fi taxa pe carne

Valoarea taxei nu a fost încă decisă, dar despre ea se vorbește în Germania încă din 2019. Apoi, în 2022, cele trei partide din coaliția de guvernământ erau, în linii mari, de acord cu privire la necesitatea modernizării agriculturii și creșterii animalelor.

Ministrul Agriculturii, Cem Özdemir, a vorbit în repetate rânduri despre o ”taxă pe carne”, similară cu cea care există la cafea, potrivit publicaţiei româneşti Germaniamea. El a dat asigurări că ar fi vorba de o majorare a produselor din carne cu „câțiva cenți”. Oficialul din guvernul federal numește acest proiect „centul pentru bunăstarea animalelor” – Tierwohlcent.

Un cent pentru bunăstarea animalelor este o „investiție în viitorul agriculturii și al zonelor rurale din Germania”, a spus Özdemir în Bundestag.

În presa germană se vehiculează că ar putea fi vorba despre 10 cenți sau 40 de cenți per kilogram de carne. Oricare ar fi valoarea, un lucru e cert – produsele din carne devin din ce în ce mai scumpe, fie că sunt fabricate în Germania sau exportate din străinătate și indiferent că sunt cumpărate de la măcelărie sau supermarket.

Noua taxă ar urma altei reglementări privind agricultura animală introdusă recent de Özdemir, care obligă acum companiile de producție de carne din Germania să ofere informații despre metodele de deținere a animalelor pe ambalajul alimentelor.

„Lucrătorii noștri din agricultură știu că trebuie să continue să se schimbe așa cum au făcut-o în trecut. Când circumstanțele se schimbă din cauza dorințelor consumatorilor, a crizei climatice sau a dispariției speciilor, atunci este clar că nu poți ignora asta,” a declarat Özdemir.

„A face agricultura pregătită pentru viitor înseamnă întărirea zonelor noastre rurale”, a adăugat el, subliniind că este responsabilitatea guvernului, nu doar să stabilească obiective climatice, ci să însoțească sectorul pe măsură ce se fac schimbări – și că, astfel, costurile trebuie acoperite încât eforturile fermierilor să fie recunoscute cu prețuri mai corecte.

Cine va plăti taxa pe carne

Până în prezent, ministrul german al Agriculturii nu a precizat care va fi posibila sursă de finanțare a unei astfel de accize: clientul, fermierul, lanțul de magazine ori intermediarul? Sau o combinație a acestora? În plus, se pune întrebarea dacă ar trebui să existe o suprataxă pentru vânzările de carne în supermarketuri sau și în restaurante?

Oricum, în urmă cu câțiva ani, ministrul german pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Svenja Schulze (SPD), a cerut populației să consume mai puțină carne, pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina care a dus la o majorare dramatică a prețului grâului și, implicit, și la creșterea semnificativă a prețului alimentelor din supermarketuri.

Citeşte şi: Reacția surprinzătoare a unui olandez după ce un român i-a inapoiat portofelul pierdut

DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Spynews
Cum va fi vremea în săptămâna 2 - 9 decembrie 2024. Prognoza meteo actualizată
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă acasă la Călin Georgescu în seara anunțării rezultatelor alegerilor. Foto exclusiv de la vila din Mogoșoaia
Capital.ro
Israelul a dat alarma în România. Anunț șoc despre Călin Georgescu: Nimeni nu și-a permis
Playtech.ro
Primul lucru pe care l-a făcut Elena Lasconi după ce a ieșit de la vot: ”M-am rugat la mânăstire pentru...
DailyBusiness
Se SCHIMBĂ plățile pentru ALOCAȚII! Anunț oficial
Adevarul
Cum au ajuns suveraniștii să voteze cel mai progresist partid, după o „intoxicare” pe TikTok: „Nu o să mint, e un pic amuzant”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Zile norocoase pentru fiecare zodie în luna decembrie 2024. Ce ar fi bine să facă nativii Rac în primele două săptămâni
Spynews
Simona Trașcă, pregătită să se mărite cu noul iubit? Blondina este împreună cu un bărbat mai mic decât ea. Cum s-au cunoscut cei doi
Evz.ro
Pârtia Cârlibaba, un loc cu adrenalină multă chiar și pentru schiorii experimentați
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Sisteme de armament de ultimă generație la parada de Ziua Națională a României. Drona Bayraktar, în premieră pe cerul Capitalei
Cancan.ro
EXIT POLL Alegeri Parlamentare 2024. Avem singurele rezultate oficiale parțiale, de la 21:00
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit! Anunțul care îngheață România: Cel puțin 50% din români...
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Ionuț Cobzaru, șeful de post de la Dumești, este polițistul care s-a împușcat. S-a sinucis din cauza...
substantial.ro
Cozi la secțiile de vot din Chișinău pentru alegerile parlamentare din România
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RENUMĂRAREA VOTURILOR! CCR a făcut anunțul DUMINICĂ! Decizia finală se ia LUNI
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991