Țara în care metrul pătrat în domeniul imobiliar a ajuns la 12.000 de euro: „Dacă nu faci parte din elită…”

Criza mondială a ajuns să-i lovească la buzunar și pe cetățenii înstăriți. Astfel, cei care-și doresc o locuință premium, trebuie să scoată din portofel și mai mulți bani. 

24 iul. 2023, 10:15
Țara în care metrul pătrat în domeniul imobiliar a ajuns la 12.000 de euro: „Dacă nu faci parte din elită…”

Tinerii din China, „viitoarea superputere” a lumii, o duc din ce în ce mai greu. O mare parte din populație nu-și permite să-și cumpere o garsonieră sau un apartament la mai aproape de câteva sute de kilometri distanță de locul de muncă.

În marile orașe din China, „dacă nu faci parte din elită, nu văd cum tinerii pot câștiga suficient pentru a-și cumpăra o casă”, a declarat Fontana Fang, în vârstă de 29 de ani, care lucrează în marketing.

Tânăra locuiește în Canton cu soțul ei și cei doi copii, dar apartamentul aparține unuia dintre părinți. În orașul de 15 milioane de locuitori din sudul țării, prețul unui metru pătrat este de peste 100.000 de yuani (12.400 de euro), un tarif ce depășește extrem de mult bugetul multora, scrie presa internațională.

În iarna ce tocmai a trecut, tânăra a descoperit micul orașul minier Hegang, localizat în nord-estul Chinei, unde temperaturile sunt foarte scăzute. Hegang are o populație de 1,4 milioane de locuitori. Cuplul chinez a găsit un apartament la ultimul etaj, cu un balcon închis și cu vedere spre dealuri. Chiria lunară costă 40.000 de yuani, echivalentul a 5.000 de euro.

  • În București, prețul mediu pe metrul pătrat în domeniul imobiliar este de 1.490 de euro.

China face lobby puternic

Între timp, președintele Chinei, Xi Jinping, încearcă să devină cât mia influent pe scena politică internațională. De curând, acesta l-a avut invitat pe Henry Kissinger, cu care a purtat discuții tete-a-tete.

„Sunt foarte încântat să-l văd pe domnul Kissinger. Au trecut trei ani de zile de la ultima noastră întâlnire. Tocmai ați celebrat împinirea a 100 de ani. Vă doresc o viață lungă și sănătoasă! (…)”, a declarat Xi, printre altele.

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, în cadrul primei sale vizite în China, Kissinger era primul oficial american de rang înalt care vizita statul comunist.