Ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val patru. Ce spun specialiştii

Japonia este ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val vatru. Restul Asiei se confruntă cu creşteri ale numărului de infectări. Epidemiologii sunt uluiţi de fenomenul din Japonia şi vorbesc despre "cicluri vicioase"
Filip Stan
05 oct. 2021, 16:34
Ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val patru. Ce spun specialiştii

Ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val patru. Este vorba despre Japonia. A fost înregistrat cel mai mic număr de cazuri de coronavirus din ultimele 11 luni, în timp ce în restul Asiei numărul infectărilor este în creştere. Specialiştii nu au o expicaţie privind fenomenul.

Ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val patru

Citeşte şi Zece oraşe din România au depăşit incidenţa 10 la mie. 202 oraşe şi peste 1000 de comune sunt în scenariul roşu

În Tokyo au fost raportate, luni, doar 87 de cazuri noi de coronavirus, fiind înregistrat cel mai scăzut nivel de după 2 noiembrie 2020. Scăderea numărului de infectări s-a produs brusc, în luna august 2021 fiind înregistrate zilnic peste 5.000 de noi cazuri.

Potrivit datelor raportate de autorităţi, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în restul ţării, nu doar la Tokyo.

Experţii în sănătate au fost uluiţi de viteza cu care a scăzut în intensitate valul de infectări şi de spitalizări provocate de tulpina Delta.

Hiroshi Nishiura, biostatistician și epidemiolog la Universitatea Kyoto, consideră că vârful de infectări din vară şi scăderea bruscă a numărului de cazuri din ultima perioadă s-au datorat tendinţelor comporamentale observate în activitatea umană. Epidemiologul crede că rata de reproducere și răspândire efectivă a virusului este corelată cu vacanţele şi concediile.

„În timpul vacanţelor, ne întâlnim cu persoane pe care le vedem rar şi, mai mult decât atât, există o şansă mare să luăm masa alături de ele într-un mediu care ne aduce faţă în faţă”, spune Hiroshi Nishiura.

Epidemioloul de la Universitatea Kyoto spune că numărul record de infectări din Coreea de Sud şi Singapore ar putea avea legătură cu concediile de la jumătatea anului, iar convergenţa care există între vacanţele de sfârşit de an ale asiaticilor şi cele ale occidentalilor ar putea să ducă la un veritabil „coşmar”.

Jason Tetro, un alt expert în boli infecţioase, spune că diverse categorii de vârstă din rândul populaţiei devin un fel de „carburant” pentru ca virusul să se perpetueze, în funcţie de ratele de vaccinare şi de infecţiile anterioare, în perioade diferite.

Citeşte şi Niciun pat liber la ATI, pentru bolnavii de Covid. S-a trecut deja la folosirea celor din rezerva operaţională

„Fără eliminarea virusului, vom continua să asistăm la vârfuri de infectări, până când 85% din populaţie va fi imună la tulpina dominantă”, a precizat el. „Este singura modalitate de a scăpa de aceste cicluri vicioase”, a adăugat expertul canadian Jason Tetro.

O teorie care câştigă tot mai mult teren este aceea conform căreia noul coronavirus şi variantele sale au tendinţa de a se deplasa în cicluri de două luni, deşi Jason Tetro consideră că astfel de cicluri reprezintă „un factor care ţine mai mult de natura umană decât de mama-natură”.

„Pandemia este stimulată în principal de sezonalitate, urmată de vaccinare şi, poate, de anumite caracteristici virale pe care nu le cunoaştem deocamdată”, a declarat profesorul Kenji Shibuya, care a coordonat şi campaniile municipale de vaccinare din nordul Japoniei, potrivit AlephNews. 

Deşi campania de vaccinare a avut un start lent, Japonia a vaccinat deja 61 la sută din populaţie, iar în Tokyo autorităţile se pregătesc deja să administreze cea de-a treia doză de vaccin.

Oricare ar fi cauza scăderii bruşte a numărului de infectări în Japonia, experţii consideră că timpul va fi un element esenţial pentru a preveni un nou val, o eventuală „revenire” a pandemiei.

„Avem doar o fereastră de o lună. Ar trebui să ne mişcăm repede pentru a asigura paturi în spitale şi pentru a accelera vaccinările”, a adăugat profesorul Shibuya.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce studii se adaugă, de fapt, la vechimea în muncă. Mulți nu știu acest lucru – așa poți verifica dacă s-au plătit contribuțiile pentru pensie
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african