Ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val patru. Ce spun specialiştii

Japonia este ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val vatru. Restul Asiei se confruntă cu creşteri ale numărului de infectări. Epidemiologii sunt uluiţi de fenomenul din Japonia şi vorbesc despre "cicluri vicioase"

05 oct. 2021, 16:34
Ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val patru. Ce spun specialiştii

Ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val patru. Este vorba despre Japonia. A fost înregistrat cel mai mic număr de cazuri de coronavirus din ultimele 11 luni, în timp ce în restul Asiei numărul infectărilor este în creştere. Specialiştii nu au o expicaţie privind fenomenul.

Ţara în care numărul cazurilor de coronavirus a scăzut brusc, în plin val patru

Citeşte şi Zece oraşe din România au depăşit incidenţa 10 la mie. 202 oraşe şi peste 1000 de comune sunt în scenariul roşu

În Tokyo au fost raportate, luni, doar 87 de cazuri noi de coronavirus, fiind înregistrat cel mai scăzut nivel de după 2 noiembrie 2020. Scăderea numărului de infectări s-a produs brusc, în luna august 2021 fiind înregistrate zilnic peste 5.000 de noi cazuri.

Potrivit datelor raportate de autorităţi, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în restul ţării, nu doar la Tokyo.

Experţii în sănătate au fost uluiţi de viteza cu care a scăzut în intensitate valul de infectări şi de spitalizări provocate de tulpina Delta.

Hiroshi Nishiura, biostatistician și epidemiolog la Universitatea Kyoto, consideră că vârful de infectări din vară şi scăderea bruscă a numărului de cazuri din ultima perioadă s-au datorat tendinţelor comporamentale observate în activitatea umană. Epidemiologul crede că rata de reproducere și răspândire efectivă a virusului este corelată cu vacanţele şi concediile.

„În timpul vacanţelor, ne întâlnim cu persoane pe care le vedem rar şi, mai mult decât atât, există o şansă mare să luăm masa alături de ele într-un mediu care ne aduce faţă în faţă”, spune Hiroshi Nishiura.

Epidemioloul de la Universitatea Kyoto spune că numărul record de infectări din Coreea de Sud şi Singapore ar putea avea legătură cu concediile de la jumătatea anului, iar convergenţa care există între vacanţele de sfârşit de an ale asiaticilor şi cele ale occidentalilor ar putea să ducă la un veritabil „coşmar”.

Jason Tetro, un alt expert în boli infecţioase, spune că diverse categorii de vârstă din rândul populaţiei devin un fel de „carburant” pentru ca virusul să se perpetueze, în funcţie de ratele de vaccinare şi de infecţiile anterioare, în perioade diferite.

Citeşte şi Niciun pat liber la ATI, pentru bolnavii de Covid. S-a trecut deja la folosirea celor din rezerva operaţională

„Fără eliminarea virusului, vom continua să asistăm la vârfuri de infectări, până când 85% din populaţie va fi imună la tulpina dominantă”, a precizat el. „Este singura modalitate de a scăpa de aceste cicluri vicioase”, a adăugat expertul canadian Jason Tetro.

O teorie care câştigă tot mai mult teren este aceea conform căreia noul coronavirus şi variantele sale au tendinţa de a se deplasa în cicluri de două luni, deşi Jason Tetro consideră că astfel de cicluri reprezintă „un factor care ţine mai mult de natura umană decât de mama-natură”.

„Pandemia este stimulată în principal de sezonalitate, urmată de vaccinare şi, poate, de anumite caracteristici virale pe care nu le cunoaştem deocamdată”, a declarat profesorul Kenji Shibuya, care a coordonat şi campaniile municipale de vaccinare din nordul Japoniei, potrivit AlephNews. 

Deşi campania de vaccinare a avut un start lent, Japonia a vaccinat deja 61 la sută din populaţie, iar în Tokyo autorităţile se pregătesc deja să administreze cea de-a treia doză de vaccin.

Oricare ar fi cauza scăderii bruşte a numărului de infectări în Japonia, experţii consideră că timpul va fi un element esenţial pentru a preveni un nou val, o eventuală „revenire” a pandemiei.

„Avem doar o fereastră de o lună. Ar trebui să ne mişcăm repede pentru a asigura paturi în spitale şi pentru a accelera vaccinările”, a adăugat profesorul Shibuya.