Ţara în care stau cei mai mulţi români oferă un venit minim de 550 euro pe luna

Spania intenţionează să cheltuie anual trei miliarde de euro de pe o schemă prin care majoritatea celor mai săraci cetăţeni ai țări vor primi un venit minim, menit să reducă sărăcia la nivelul mediu din Uniunea Europeană, de la cea mai ridicată rată din Europa Occidentală.

RomaniaTV.net
22 mai 2020, 08:18
Ţara în care stau cei mai mulţi români oferă un venit minim de 550 euro pe luna

Ministrul pentru securitate socială, Jose Luis Escriva, a declarat pentru Reuters că Executivul ar urma să aprobe săptămâna viitoare primul program naţional ne-universal pentru susţinerea veniturilor, de care ar urma să beneficieze 850.000 de gospodării, sau 2,5 milioane de spanioli, scrie Agerpres.

Citește și: Spania prelungeşte restricţiile până pe 6 iunie, în ciuda protestelor populaţiei. Opoziţia acuză guvernul că ruinează economia

De asemenea, autorităţile de la Madrid doresc să îmbunătăţească eficienţa şi echitatea distribuţiei veniturilor. Schema, conform căreia gospodăriile cu copii au regim preferenţial în ceea ce priveşte eligibilitatea, va stabili un venit minim pentru un adult la aproximativ jumătate din salariul minim, care se situează acum la 1.108 euro pe lună. Venitul va creşte în funcţie de cât de mulţi copii sau cât de multe persoane aflate în întreţinere sunt în gospodărie.

„Obiectivul acestei scheme de venit minim este să încercăm să eradicăm sărăcia extremă, care este o problemă majoră în Spania”, susţine Escriva, fost bancher.

Acesta a adăugat că măsura ar putea ajuta la ţinerea în frâu a economiei subterane, care, conform datelor FMI, reprezintă aproximativ 20% din PIB, deoarece beneficiarii schemei vor fi obligaţi să-şi dea datele autorităţilor fiscale.

În Europa Occidentală, Spania are cel mai ridicat procent, de 21,6%, al populaţiei supuse riscului de sărăcie, conform datelor UE, şi este pe locul trei în privinţa celei mai nefavorabile distribuţii a veniturilor în UE.


loading...
Partenerii noștri