Ţara unde 40% dintre fete se căsătoresc minore

În vârstă de 17 ani, Agnes s-a căsătorit acum trei luni cu un bărbat pe care nu îl văzuse niciodată până atunci. "Nu am avut niciun cuvât de spus în luarea deciziei", a declarat ea într-un interviu pentru BBC, dat într-o pauză de la treburile casnice pe care acum le are de făcut. Ca Agnes sunt aproape jumătate dintre adolescentele din Zambia, a căror copilărie este curmată brusc de căsătorie.

23 iul. 2014, 13:13

„Părinţii mei mi-au explicat că de acum nu mai sunt responsabilitatea lor. Mi-au spus că trebuie să mă mut şi să îmi încep propria viaţă”, îşi aminteşte tânăra care locuieşte în satul Chibombo, la două ore de mers cu maşina din Lusaka, capitala Zambiei, potrivit ro.stiri.yahoo.com

Citeşte şi Aşteptarea a luat sfârşit! Primele imagini cu SOŢIA lui PEPE, Raluca, în ROCHIE de MIREASĂ

Lucrurile au evoluat mai rapid decât s-ar fi aşteptat. La scurt timp după discuţie, un străin, aşa cum ea însăşi îl numeşte, le-a dat o sumă de bani părinţilor ei. A urmat căsătoria şi plecarea. Adolescenta povesteşte cu larcimi în ochi, spune că ea nu a ales această viaţă şi că nu este fericită.

Citeşte şi O minoră a fugit din spital şi a avortat în curtea instituţiei. Acum este cercetată penal

Căsătoriile timpurii şi forţate sunt la ordinea zilei în Zambia, spun jurnaliştii britanici. 40% dintre fetele din această ţară se căsătoresc înainte să împlinească 18 ani, iar 9% chiar înainte de a 15-a aniversare. Cele mai multe dintre aceste căsătorii au loc în zonele rurale, în comunităţi sărace şi cu acces redus la educaţie.