Tăriceanu a ajuns în vizorul DNA. Parchetul a trimis procurorilor anticorupţie dosarul în cazul Şova

Călin Popescu Tăriceanu a ajuns în vizorul DNA, după ce Parchetul a trimis dosarul votului în cazul Şova pe masa procurorilor la DNA. Parchetul General a trimis către Direcția Națională Anticorupție sesizarea depusă de liderul PMP, Eugen Tomac, în care reclamă modul cum a gestionat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cazul Șova. Tăriceanu este acuzat că l-ar fi scăpat pe Şova de arestare, folosindu-se de un articol neconstituţional.   

24 apr. 2015, 06:44
Tăriceanu a ajuns în vizorul DNA. Parchetul a trimis procurorilor anticorupţie dosarul în cazul Şova

Dosarul a ajuns la DNA după ce Parchetul de pe lângă ÎCCJ a decis că acest caz nu este de competenţa sa.

Declinarea competenţei a avut loc ca urmare şi a faptului că la DNA deja există un dosar în care sunt verificate faptele reclamate. În acest caz, ar putea urma audieri. Deocamdată, în acest moment al cercetării, nu a fost nicio persoană pusă sub acuzare. 

Partidul Mișcarea Populară a făcut plângere penală președintelui Senatului pentru abuz în serviciu, a anunțat în urmă cu două săptămâni liderul formațiunii, Eugen Tomac.

Președintele PMP îl acuză pe Tăriceanu că nu a respectat art. 76 (2) din Constituție privind cvorumul necesar în cazul hotărârilor Senatului referitoare la ridicarea imunității senatorilor, conform căruia „legile organice și hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră”.

”Ceea ce s-a întâmplat în Senatul României a determinat PMP să depunem o plângere penală împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Nu se poate ca în cazul doamnei Andronescu, senator de altfel, în cazul doamnei Udrea, în cazul domnului senator Mihăilescu să fie aplicată prevederea din Constituţie, iar în cazul fostului ministru al marilor proiecte şi prieten de nădejde al premierului Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu să nu ţină cont de ceea ce prevede foarte clar, de ceea ce prevede Constituţia. Din acest punct de vedere, având foarte clar în faţă un abuz de serviciu extrem de periculos, ignorându-se articolul 176, al. 2 al Constituţiei, PMP va depune astăzi la Parchet o plângere penală împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu„,  anunţa preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a spus joi că votul în cazul lui Dan Şova s-ar putea relua, dacă decizia va fi declarată neconstituţională. 

 
Scandalul în cazul Şova a început pe 25 martie, când senatorul a scăpat de arestarea cerută de DNA, în baza unui vot controversat. Au fost 79 de voturi pentru şi 67 împotrivă.
 
Cu toate că arestarea lui Dan Şova a fost votată favorabil de majoritatea senatorilor prezenţi, rezultatul a fost considerat împotriva arestării, pentru că nu s-a întrunit o majoritate calificată, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. 
 
Potrivit Constituţiei, cererile de arestare sunt încuviinţare cu jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi, însă regulamentul Senatului prevedea la acea dată o majoritate a senatorilor în funcţie. 
 
Ulterior, regulamentul a fost schimbat, însă tot lipsea o hotărâre scrisă de respingere a reţinerii şi arestării lui Şova. Curtea Constituţională a decis, pe 8 aprilie, că Senatul este obligat să redacteze hotărârea, să o comunice autorităţilor competente şi să o publice în Monitorul Oficial.   
 
 
Hotărârea Senatului privind cazul Dan Șova a fost publicată până la urmă miercuri în Monitorul Oficial, după aproape o lună de la votul din plenul Camerei Superioare asupra cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului PSD.