Tăriceanu: Proiectul asumat şi angajat de USL în faţa românilor în 2012 trebuie continuat

Preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, într-un interviu pentru ph-online.ro, că nu exclude posibilitatea refacerii USL, deoarece crede că proiectul "asumat şi angajat în faţa românilor în 2012 trebuie continuat".

08 aug. 2014, 06:38
Tăriceanu: Proiectul asumat şi angajat de USL în faţa românilor în 2012 trebuie continuat

„O variantă a refacerii USL este posibilă. Nu am făcut şi nu fac un secret din faptul că, personal, cred că proiectul asumat şi angajat de USL în faţa românilor în 2012 trebuie continuat. România are nevoie, mai degrabă, ca angajamentele luate de vechiul USL să fie duse la îndeplinire. Încă sunt reprezentanți ai fostului USL care vor să ducă proiectul mai departe, iar eu sunt unul dintre ei. Chiar și premierul Ponta este pentru respectarea angajamentelor asumate”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu, in interviul acordat ph-online.ro.

„Ceea ce au în comun PSD și PLR este faptul că, până la urmă, reprezentanții noştri sunt aleşi pe o listă comună, cea a USL. Aceștia s-au prezentat în fața românilor din partea USL-ului. Cetăţenii ne-au dat această încredere, iar votul pe care ni l-au acordat ne creează şi nişte responsabilităţi, pe care unii le-au uitat pe parcurs”, a completat fostul premier, care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale 2014.

Vorbind despre PNL, Călin Popescu Tăriceanu a folosit termeni ca „amărăciune”, „dezamăgire”, „tristețe” şi „trădare”. „Am încercat în zadar să trag un semnal de alarmă în cadrul PNL, alături de colegii din Grupul de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale, cu privire la direcția în care se îndreaptă partidul. Însă, așa cum ne-a obișnuit conducerea PNL din ultimul timp, cei care am avut curajul să ne exprimăm opinia am fost fie marginalizați, fie excluși din partid”, a completat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu speră să fie primul preşedinte liberal al României, după ce a fost primul premier liberal de după 1989: „Noi ducem mai departe o tradiție politică de 139 de ani. Spre deosebire de cei care dețin frâiele PNL în acest moment, noi vrem să ne respectăm angajamentele luate în fața românilor. Conducerea PNL a dorit eliminarea oricărei urme de viziune liberală din societatea românească după ce au ales să treacă în barca popularilor europeni și s-au aruncat în brațele celor care l-au slujit ani de zile pe Traian Băsescu. Asta este încă o diferență între PLR și PNL. Noi nu am uitat care este dușmanul principal al liberalilor și anume, Traian Băsescu, cel care a rupt din PNL și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a elimina liberalismul din jocul politic. Noi luptăm în continuare cu regimul Băsescu, în vreme ce PNL a abandonat această bătălie de multă vreme”.

Fostul premier a adăugat că Victor Ponta are mari şanse să câştige funcţia de preşedinte al României la alegerile de la finalul acestui an, întrucât este reprezentantul celui mai mare partid din România şi unic reprezentant al stângii politice în cursa pentru Cotroceni, în timp ce dreapta are mai mulţi candidaţi care îşi vor împărţi voturile şi care apar peste noapte.

„Partidul Liberal Reformator propune un proiect politic fondat pe relaţia dintre libertate, democraţie şi progres. Ceea ce urmărim este construirea unui sistem instituţional care să asigure primatul drepturilor şi libertăţilor şi să permită dezvoltarea unei comunităţi organizate după principiile libertăţii politice şi economice, precum şi a justiţiei şi solidarităţii sociale. Platforma politică pe care o propunem românilor nu este pentru o persoană, o instituție sau pentru un grup de persoane, ci este un proiect politic pentru români. Eu cred că România are nevoie, la ora actuală, de un proiect naţional major care să ajute la dezvoltarea și modernizarea societății românești”, a completat Tăriceanu.

Liderul PLR a subliniat că România are nevoie de obiective majore pentru anii următori, de un proiect de ţarp care să ghideze acţiunile politice şi economice ale conducătorilor. „Experienţa pe care am acumulat-o ca prim-ministru şi ca om politic de 24 de ani în România, mă ajută foarte mult în conturarea unui asemenea proiect politic. Un proiect politic pentru România, din punctul meu de vedere, este unul care trebuie să aibă în vederea crearea unei Românii ambiţioase, o Românie care să poată deveni a şaptea ţară a Europei. România are un potențial extraordinar, grație faptului că suntem a șaptea țară din Uniunea Europeană din punct de vedere demografic”, a sublinait Tăriceanu.