Tăriceanu, reacţie la pactul lui Iohannis: „Vrea să ne înveţe pe noi, la Bucureşti, cum e cu şmecheria”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după consultările cu partidele, că marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord că rezultatul referendumului trebuie implementat aşa cum a votat poporul.

RomaniaTV.net
05 iun. 2019, 14:15
Tăriceanu, reacţie la pactul lui Iohannis: „Vrea să ne înveţe pe noi, la Bucureşti, cum e cu şmecheria”

Preşedintele a anunţat că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană, care să includă inclusiv revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

PNL a fost primul partid care a acceptat fără rezerve pactul propus de la Cotroceni. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că refuză pactul propus de Iohannis, pe care îl acuză că face „șmecherii” și că își depășește atributele constituționale.

Iohannis cheamă partidele parlamentare să semneze un pact pentru implementarea referendumului şi a legilor justiţiei DOCUMENT

„La consultările pe care le-am avut, nu a făcut nici cea mai mică mențiune în legătură cu acest subiect. Deturnează sensul referendumului. A fost clar, legat de temele de justiție, nu de orientarea pro-europeană, pe care nu a pus-o nimeni în discuție.

Timp de 5 ani de zile a făcut dezbinare, acum încearcă o mișcare prin care să folosească acest rezultat pentru a ajunge iar președinte. Parcă e o propunere pentru ALDE și PSD pentru a-l susține la prezidențiale. Nu se poate. Fiecare trebuie să își vadă rolul și prerogativele pe care le are din Constituție.

Cred că românii trebuie să fie suverani, nu să se supună comisiei de la Veneția. E o altă șmecherie, vrea să ne învețe pe noi, la București, cum e cu șmecheria. România nu are nevoie de șmecheri, ci de oameni serioși. Un astfel de demers miroase ca o capcană, ca o jucărie, prin care încearcă să își adauge o șansă în plus pentru realegere. Dacă la sfârșitul lunii acesteia, Parlamentul termină cu modificarea Constituției, trebuie să sesizăm CCR și organizarea de îndată a referendumului cât se poate de repede. Imediat! Cel mai devreme în august, ca să respectăm prevederile Comisiei de la Veneția, care spune că nu trebuie să organizăm un referendum cu alte alegeri.”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.