Tăriceanu: Reprezentanţii Guvernului pot fi caracterizaţi drept „adevăraţi comunişti”

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, precizează într-o postare pe blog că, după modul în care este tratată proprietatea privată de către membrii actualului Guvern, îi este foarte greu să se gândească că aceştia pot fi caracterizaţi altfel decât ca nişte "adevăraţi comunişti".

RomaniaTV.net
18 apr. 2012, 16:53
Tăriceanu: Reprezentanţii Guvernului pot fi caracterizaţi drept „adevăraţi comunişti”

Tăriceanu critică planurile de a se plafona la 15% despăgubirile pentru proprietarii deposedaţi abuziv de bunurile lor în timpul regimului totalitar comunist şi faptul că Guvernul PDL propune ca „despăgubirile” să fie eşalonate pe 10-12 ani, informează Mediafax.

Cum anul acesta se împlinesc 23 de ani de la Revoluţie, putem deduce că liderilor PDL şi Cabinetului nu li se pare deplasat ca oamenii să aştepte primirea unor despăgubiri (chiar şi ridicole) până la 35 de ani de la Revoluţie. Experienţa ultimilor ani arată că PDL este un partid fără ideologie politică, creat în mare măsură prin coagularea unor traseişti politici în jurul puterii şi numai cu scopul de a avea acces la resursele bugetului şi la controlul agenţilor economici de stat„, susţine Călin Popescu Tăriceanu.

El continuă arătând că personal nu avea mari aşteptări de la Guvernul Ungureanu, pentru că ştie „cine îl susţine, cine îl compune şi cine îi face politicile”, menţionând că spune aceasta „cu regret pentru persoana prim-ministrului”. „Dar acum văd că actualul guvern parcă vrea să se ia la întrecere în materie de boacăne cu guvernul precedent„, adaugă Tăriceanu.

Potrivit fostului premier liberal, întregul plan al puterii este „un atentat grav la principiul garantării proprietăţii private şi un abuz de neimaginat împotriva foştilor proprietari” şi adaugă faptul că, după modul în care este tratată proprietatea privată de reprezentanţi ai actualului Guvern îi este foarte greu să se gândească că aceştia pot fi caracterizaţi altfel decât ca nişte „adevăraţi comunişti”.

Călin Popescu Tăriceanu critică şi argumentaţia Guvernului potrivit căreia nu există resurse pentru acordarea acestor despăgubiri.

„Mi se pare că acesta nu este un argument care să poată fi luat în considerare. În primul rând, pentru că nu este adevărat. În al doilea rând pentru că nu este admisibil în condiţiile unei societăţi democratice”, spune Tăriceanu, arătând că statul român deţine în continuare controlul unor imense resurse economice în domenii precum energia sau resursele naturale.

Călin Popescu Tăriceanu mai afirmă pe blog că soluţia Guvernului este „profund nedreaptă şi calcă în picioare un alt principiu de bază al liberalismului şi al democraţiei, anume egalitatea în faţa legii”.

Până acum o mare parte din cetăţeni au fost deja despăgubiţi la valoarea reală a proprietăţilor confiscate de regimul comunist. Dar alţii nu au mai apucat, iar selecţia între foştii proprietari s-a făcut în urma unui proces administrativ care a fost blocat ca urmare a corupţiei inimaginabile care cuprinsese ANRP (Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor). Unii dintre cei care decideau au fost arestaţi tocmai pentru că au favorizat anumite dosare de restituire. Cum se poate cineva gândi că acum unor cetăţeni li se poate, pur şi simplu, închide uşa în nas printr-o astfel de lege? Cum să li se spună că nu vor mai primi nimic în timp ce alţii, aflaţi în aceeaşi situaţie, au fost deja despăgubiţi? Acest lucru înseamnă că foştii proprietari sunt obligaţi să ia din nou calea instanţelor„, se mai arată în postarea fostului premier.

Tăriceanu apreciază că Guvernul are „un comportament cinic, imoral şi orientat împotriva democraţiei”.

Potrivit acestuia, peste gravitatea extremă a acestei situaţii „planează umbra demagogică şi politicianistă a liderilor PDL care au tupeul să vorbească zi de zi despre faptul că ei ar reprezenta «dreapta» în politica românească”.

„Faptele Guvernului Boc le ştim cu toţii. Am scris anul trecut despre «impostorii dreptei» şi am arătat atunci că Guvernul Boc nu a avut nici măcar o singură politică de dreapta: a mărit toate impozitele şi taxele importante, a introdus taxe noi (impozitul forfetar), a distrus clasa de mijloc şi a favorizat polarizarea socială (şi acum se miră PDL că economia nu beneficiază de revenirea consumului intern), a redus numărul de locuri de muncă, a crescut cheltuielile bugetare dar a redus investiţiile”, mai spune Tăriceanu.