Tăriceanu se implică în scandalul pelerinajului de Sf. Parascheva: „Pelerinajele religioase sunt interzise, cele la vot sunt permise”

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că interzicerea pelerinajului de la Iaşi la Sf. Cuvioasă Parascheva reprezintă o gravă încălcare a libertăţii religioase a românilor.

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 08:10
Tăriceanu se implică în scandalul pelerinajului de Sf. Parascheva: „Pelerinajele religioase sunt interzise, cele la vot sunt permise”

„Astăzi ar fi trebuit să fie pelerinajul de la Iaşi cu ocazia Sfintei Cuvioase Parascheva. Guvernul Orban a hotărât, peste noapte, că anul acesta pelerinajul nu se ţine. În opinia mea, este o gravă încălcare a libertăţii religioase a românilor. Văd că a devenit o obişnuinţă ca Iohannis şi Orban să intervină în viaţa credincioşilor, în special a celor ortodocşi”, a scris Tăriceanu, miercuri, pe Facebook.

El susţine că decizia de a nu se mai desfăşura acest pelerinaj ar fi trebuit anunţată din timp.

„Nu pot să nu compar felul în care Guvernul PNL ia asemenea decizii şi felul în care alte guverne îşi anunţă credincioşii de anularea unor asemenea evenimente majore. Luaţi de exemplu cazul celui mai mare pelerinaj musulman, cel de la Mecca. Milioane de musulmani străbat mii de kilometri ca să ajungă acolo. Credeţi că guvernul saudit le-a spus de pe azi pe mâine că pelerinajul nu se mai ţine? Nu! Le-au spus cu luni de zile în avans, tocmai pentru ca oamenii să ştie. La fel este cazul pelerinajului hindus de pe malurile Gangelui. Asta înseamnă respect pentru oameni, pentru credinţa lor. Asta înseamnă să-ţi pese mai mult de ei decât de voturile lor. Nu uitaţi ca de Paşte domnul Iohannis ne-a spus să stăm în case sau după sărbătorile pascale vor fi înmormântări! Pe scurt, Iohannis şi Orban ne spun aşa: pelerinajele religioase sunt interzise, dar pelerinajele la vot sunt permise!”, a adăugat Tăriceanu.

„Este anul în care nu sunt la Iaşi alături de credincioşii ortodocşi, dar asta nu înseamnă că nu mă gândesc la ei. Fie că Sfânta Cuvioasa Parascheva să ne ocrotească şi să ne călăuzească în vremurile acestea”, a mai scris fostul premier.

Citeşte şi: Care sunt noile restricţii. Guvernul aprobă azi prelungirea stării de alertă cu 30 de zile