Tăriceanu susţine chemarea lui George Maior în ţară: Nu mai poate reprezenta România în Statele Unite

George Maior nu mai poate reprezenta România ca ambasador în capitala Statelor Unite ale Americii, a declarat luni preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Afirmaţia şefului Senatului vine după anunţul liderului PSD Liviu Dragnea privind începerea demersurilor pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.

RomaniaTV.net
03 sept. 2018, 11:30
Tăriceanu susţine chemarea lui George Maior în ţară: Nu mai poate reprezenta România în Statele Unite

„Cred că, în contextul în care ambasadorul României în Statele Unite se implică în jocuri politice pe scena politică americană, luând partea unora în defavoarea altora, face o mare greşeală şi acest lucru este inadmisibil pentru un ambasador. Aşa cum noi avem pretenţia ca ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti să nu intervină în disputele de politică internă, acelaşi lucru trebuie să-l facă şi ambasadorul României la Washington. Probabil că domnul Maior a rămas cu anumite sechele de pe vremea când era director la SRI şi făcea jocurile politice şi nu se poate abţine nici acolo. Din ce ştiu, mâine va fi chemat la Comisia de supraveghere a SRI, unde va trebui să dea o serie de explicaţii pe această problemă”, a precizat Tăriceanu la Parlament, citat de Agerpres.

Întrebat de jurnalişti dacă se impune rechemarea lui George Maior în ţară, Tăriceanu a spus: „Atâta vreme cât intră în aceste jocuri şi angrenează România, mi se pare că el nu mai poate să reprezinte România în capitala Statelor Unite, pentru că este inadmisibil ca un ambasador să se ralieze adversarilor preşedintelui, care reprezintă totuşi puterea legitimă aleasă de cetăţenii americani. Asemenea comportamente ies din regulile diplomaţiei şi ele se sancţionează într-un singur fel – prin rechemarea ambasadorului la vatră – stă şi mai învaţă. Dacă Ministerul de Externe vrea să-l folosească în alte misiuni…ceea ce mie mi s-ar părea nepotrivit după asemenea gafe uriaşe”.

Referindu-se la vreun eventual demers al ministrului de Externe pentru rechemarea lui George Maior în ţară, Tăriceanu a arătat că nu a avut niciun fel de discuţie pe acest subiect cu Teodor Meleşcanu.

Sâmbătă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că premierului Viorica Dăncilă i s-a cerut, la reuniunea de la Neptun a grupurilor parlamentare ale partidului, să fie demarată procedura pentru rechemarea în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.