Tăriceanu: USL trebuie să lovească în labirintul instituţional-clientelar al regimului Băsescu

Fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu scrie, pe blogul personal, că USL trebuie să obţină o majoritate clară în alegerile parlamentare din toamnă pentru a reuşi demantelarea "aristocraţiei de stat" a regimului Băsescu ce a reuşit, prin controlul exercitat asupra instituţiilor, să nesocotească voinţa electoratului de la referendumul din 29 iulie.

RomaniaTV.net
28 aug. 2012, 10:14
Tăriceanu: USL trebuie să lovească în labirintul instituţional-clientelar al regimului Băsescu

„Ne întrebăm cum se poate ca, în condiţiile în care Curtea Constituţională a apreciat că Traian Băsescu a încălcat Constituţia, în condiţiile în care românii au votat într-o proporţie covârşitoare pentru demiterea sa tocmai din acest motiv, să fim acum în faţa unei Hotărâri care constată că Traian Băsescu poate rămâne preşedinte… Cred că o astfel de Hotărâre, prin consecinţele sale, ridică grave probleme de ordin politic, constituţional şi moral”, scrie Tăriceanu.

Fruntaşul liberal consideră că decizia CCR de invalidare a referendumului demonstrează instituţii ale statului controlate de către oameni ai lui Traian Băsescu au reuşit să nesocotească voinţa populară.

„O clasă instituţională formată din puţine persoane ajunge să aibă destulă putere pentru a da la o parte votul democratic dat în proporţie de peste 87% de poporul român (…) Ea duce la polarizare socială, la ruperea societăţii între o aristocraţie de stat formată din profitori ai regimului Băsescu, adevărată renaştere a vechii nomenclaturi ceauşiste, şi oamenii obişnuiţi, care văd acum că nu mai au la dispoziţie nici măcar arma votului pentru a reacţiona faţă de nedreptăţile şi abuzurile la care sunt supuşi”, susţine fostul prim-ministru.

În această situaţie, există riscul demobilizării alegătorilor care constată nu doar că exercitarea dreptului la vot este inutilă din moment ce nu se ţine cont de el, ci şi riscantă datorită acţiunii procurorilor care au început să audieze simpli cetăţeni în legătură cu modul în care au votat la 29 iulie. Pentru a elimina acest risc, PNL şi PSD trebuie să dea o ripostă pe măsură.

„USL trebuie să acţioneze pentru a apăra democraţia şi pentru a ataca regimul Băsescu acolo unde el se crede mai puternic, anume în labirintul instituţional – clintelar folosit acum pentru anularea alegerilor libere şi democratice făcute de poporul român la 29 iulie (…) În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile trebuie însă să spunem că tot votul cetăţenilor va fi cel care va aduce sfârşitul regimului Băsescu. Pentru aceasta, USL va solicita cetăţenilor un vot categoric, clar, ferm la alegerile parlamentare din această toamnă pentru a se putea constitui o majoritate parlamentară puternică, capabilă de o reformă constituţională şi legislativă de amploare”, spune Tăriceanu.

Acesta crede că liniile majore de revizuire a Constituţiei trebuie să constituie temă de campanie electorală pentru USL.

„Cred că este foarte important ca USL să prezinte în campania electorală proiecte de revizuire a Constituţiei astfel gândite încât să împiedice repetarea pe viitor a derapajelor de putere din partea preşedintelui şi încălcările Constituţiei. România şi poporul român au nevoie de certitudinea unei dezvoltări democratice, iar acest lucru nu se poate face decât pe baza votului popular şi prin înlăturarea regimului Băsescu. Pe viitor nici un preşedinte nu va mai putea să rămână în funcţie după ce a încălcat Constituţia!”, mai scrie Tăriceanu.