Ultimul obstacol din calea eliminării tarifelor de roaming, începând cu 15 iunie 2017, a fost înlăturat de Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat joi un acord cu Consiliul UE privind preţurile maxime pe care companiile şi le pot aplica reciproc pentru utilizarea reţelelor, înlăturând ultimul obstacol din calea eliminării complete a tarifelor de roaming în interiorul UE, de la 15 iunie, se arată într-un comunicat al legislativului.

RomaniaTV.net
06 apr. 2017, 13:36
Ultimul obstacol din calea eliminării tarifelor de roaming, începând cu 15 iunie 2017, a fost înlăturat de Parlamentul European

Negociatorii părților au convenit ca plafoane pentru tarifele de roaming să fie limitate la 3,2 eurocenți/minut pentru apelurile vocale și 1 eurocent/SMS, începând cu data de 15 iunie 2017.

Eliminarea tarifelor de roaming pentru utilizatori, programată pentru 15 iunie 2017, va permite consumatorilor să telefoneze, să trimită SMS-uri şi să folosească date pe mobil atunci când călătoresc în alt stat UE, la acelaşi cost ca acasă.

 Aceasta a fost ultima piesă a puzzle-ului. Din 15 iunie, europenii vor putea călători în UE fără să plătească pentru roaming. Ne-am asigurat, de asemenea, că operatorii vor putea continua să concureze pentru a fi în măsură să propună cele mai atractive oferte pe piețele naționale. Astăzi ne îndeplinim promisiunea. Mulțumesc călduros raportorului Miapetra Kumpula-Natri și tuturor negociatorilor din partea Parlamentului European, precum și Președinției malteze a Consiliului UE și tuturor celor care au contribuit la această importantă realizare. O datorăm eforturilor lor”, a spus Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei pentru piața unică digitală.

Parlamentul a eliminat ultimul obstacol – acordul privind preţurile maxime pe care companiile şi le pot aplica reciproc pentru utilizarea reţelelor – prin aprobarea acordului informal cu Consiliul, cu 549 de voturi la 27şi 50 de abţineri.

Referitor la tarifele maxime pentru traficul de date mobile, acestea urmează să fie reduse treptat pe parcursul următorilor 5 ani: de la 7,7 EUR/GB (începând din 15 iunie 2017) la 6 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2018), apoi 4,5 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2019), 3,5 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2020), 3 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2021) și 2,5 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2022).

Parlamentul European și Consiliul trebuie să aprobe acum oficial acordul la care s-a ajuns astăzi. Noile tarife angro de roaming vor fi aplicabile începând cu 15 iunie 2017, dată până la care operatorii au tot timpul pentru a lua măsurile pregătitoare necesare introducerii tarifelor similare celor naționale.