Tarifele dinamice de la Uber și Bolt ar putea deveni istorie! Consiliul Concurenței vrea ca utilizatorii să nu mai plătească dublu în zilele cu trafic

Prețurile exegerate de la Uber și Bolt în zilele cu cerere mare și trafic în oraș ar putea deveni istorie. Consiliul Concurenței cere ca aceste tarife dinamice să fie interzise.

05 mai 2022, 16:32
Tarifele dinamice de la Uber și Bolt ar putea deveni istorie! Consiliul Concurenței vrea ca utilizatorii să nu mai plătească dublu în zilele cu trafic

Tarifele dinamice de la Uber și Bolt ar putea deveni istorie!

Consiliul Concurenței propune impunerea unor standarde și reglementări pentru protejarea consumatorului de potențiale probleme ce pot apărea în contextul utilizării serviciilor de transport alternativ intermediate de platforme digitale („ride-hailing”), arată un comunicat al instituției.

„Transparența tarifelor, algoritmii de preț, soluții de mobilitate urbană și lansarea unui cadru de dezbatere privind independența șoferilor sunt principalele aspecte analizate de Consiliul Concurenței în cadrul unei anchete sectoriale privind transportul alternativ de persoane.

Având în vedere că tariful final al unei curse este format din două componente, tariful standard și o componentă dinamică (un multiplicator determinat pe baza mai multor factori), Consiliul Concurenței recomandă ca toți utilizatorii aplicației (fie că sunt șoferi sau pasageri) să fie notificați prin aplicație și alte mijloace electronice referitor la orice modificare a tarifului (standard) – preț/km.

De asemenea, practica tarifelor standard diferențiate pe anumite intervale orare considerate „de vârf” poate reprezenta un comportament netransparent și potențial înșelător pentru pasageri. Ca urmare, autoritatea de concurență recomandă interzicerea acestui tip de comportament, multiplicatorul de tarif (care reflectă caracterul dinamic al tarifelor) reflectând eficient și transparent variația tarifului în funcție de condițiile existente la un anumit moment.

În privința modului de afișare a tarifului în cadrul aplicației, pasagerii ar trebui să aibă acces la anumite informații esențiale, care să le permită să ia decizii informate (ex. nivelul multiplicatorului de preț)”, arată comunicatul Consiliului Concurenței.

Tarifele dinamice de la Uber și Bolt ar putea deveni istorie!

Consiliul Concurenței propune ca utilizatorilor să le fie pusă la dispoziție o interfață cu marcarea zonelor de trafic dinamic, așa cum le e pusă la dispoziție conducătorilor auto.

„O altă recomandare se referă la schimbarea politicii privind anularea curselor de către șoferi, la ora actuală existând o asimetrie de tratament din partea operatorilor platformelor față de șoferi, respectiv pasageri. Astfel, șoferii pot anula gratuit cursele, comparativ cu pasagerii care sunt taxați pentru anularea curselor. Aceasta poate conduce la situații inconfortabile pentru pasageri (ex. creșterea nejustificată a timpului de așteptare, imposibilitatea de a găsi o cursă în anumite condiții date etc.).

Pentru a îmbunătăți serviciile de transport de persoane, autoritatea de concurență recomandă implementarea unei soluții de mobilitate urbană (incluzând și o aplicație mobilă), care să integreze, pe lângă serviciile de taxi și cele de transport alternativ, și alte opțiuni de transport urban. Aplicația ar putea oferi și opțiuni de plată pentru unele tipuri de servicii gestionate direct/indirect de autorități (ex. transportul public de suprafață, transportul subteran și chiar transportul feroviar – la nivel național). Implementarea unei astfel de aplicații necesită o abordare unitară la nivel national”, mai arată instituția.

„În contextul tendinței tot mai multor state europene de a reglementa statutul șoferilor ca angajați, autoritatea de concurență propune alegerea unei soluții care să nu altereze modelul de afaceri specific serviciilor de transport alternativ și care să nu inhibe motivația operatorilor de platforme de a concura în mod real.

Astfel, Consiliul Concurenței propune lansarea unui cadru de dezbatere privind statutul șoferilor activi în transportul alternativ, având în vedere că protejarea independenței șoferilor este esențială pentru o bună funcționare a pieței”, mai spune instituția.

Citește și ANAF, lovitură pentru Uber şi Bolt. Sunt pregătite controale în transportul alternativ!

Citește și Aplicația Uber, suspendată temporar. Compania protestează faţă de reglementările învechite din domeniul taximetriei