Tarifele Hidroelectrica la energie pentru clienții casnici, de la 1 ianuarie 2023

Hidroelectrica a anunţat noile tarife propuse pentru clienții casnici începând cu 1 ianuarie 2023. Este un preţ mai ridicat decât cel practicat până acum, dar este tot cel mai mic din piață.

30 dec. 2022, 20:31
Tarifele Hidroelectrica la energie pentru clienții casnici, de la 1 ianuarie 2023

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și furnizorul cu cel mai mic preț pentru populație, a actualizat oferta de preț pentru consumatorii casnici, care va fi valabilă de la 1 ianuarie 2023, scrie Economica.net.

Prețul energiei active, valabil de la 1 ianuarie 2023 pentri toți cei care încheie un contract de furnizare cu Hidroelectrica va fi de  0,28 lei/kWh, la care se adaugă tarifele de rețea și taxele, care sunt în totalitate reglementate de stat. Oferta este valabilă până la data de 30 iunie. Prețul din contract este fix un an de zile.

Prețul de 0,2825 lei/kWh este cu circa 12% mai mare decât cel aplicat în prezent, în oferta care expiră la data de 31 decembrie 2022.

Prețul din contractele Hidroelectrica este valabil pentru orice consum al clientului casnic.

Citeşte şi: Ajutor de 1.400 de lei pentru această categorie de români. Cum arată cardul de energie pentru plata facturilor FOTO

 

Hidroelectrica începe să emită din nou facturi. Cât timp au la dispoziţie românii pentru a le plăti

Hidroelectrica a implementat noul sistem informatic de facturare și a început să emită din nou facturi. Termenul de plată a facturilor emise de către Hidroelectrica este de 45 de zile în cazul clienților casnici, respectiv de 30 de zile în cazul consumatorilor non-casnici, perioade pentru care nu sunt percepute penalități, anunță compania.

A fost publicat și formularul care trebuie completat de cei care vor plata eșalonată, persoane fizice sau juridice. Astfel, clienții care se află în dificultate cu plata facturilor pot opta pentru eșalonarea sumelor restante, plata urmând a fi făcută în maximum 6 rate lunare, de valori egale.  (formular rate Hidroelectrica pentru client casnic și formular rate Hidroelectrica pentru client business).

Pe perioada eșalonării vor fi achitate facturile curente, împreună cu ratele rezultate din cererea de eșalonare.

 

Noile tarife plafonate la energie electrică de la 1 ianuarie 2023

Preţul final al energiei electrice, plafonat, este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către următoarele categorii:

  • clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv;
  • clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate);
  • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate);
  • clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate).

De asemenea, preţul final va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, potrivit Agerpres.

Totodată, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori:

  • întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii/operatorii regionali ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex, precum şi aeroporturile care sunt în subordinea/coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii; operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului;
  • autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome şi toate entităţile publice şi private care prestează un serviciu public;
  • institutele naţionale de cercetare-dezvoltare.

Un preţ de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, se va aplica şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, va fi preţul care se va aplica şi pentru instituţiile publice, altele decât cele menţionate anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.