Ţările din Balcani iau măsuri de apărare împotriva efectelor crizei din Grecia

România și Bulgaria, statele din Uniunea Europeană cele mai dependente de băncile elene, se bazează pe rezervele de capital și pe potențialele linii de swap de la Banca Centrală Europeană pentru a opri ieșirile de capital spre Grecia, în timp ce Serbia și Macedonia au introdus controale asupra capitalului, potrivit unei analize realizată de Bloomberg.

30 iun. 2015, 06:35
Ţările din Balcani iau măsuri de apărare împotriva efectelor crizei din Grecia

Autoritățile de reglementare din sud-estul Europei, unde creditorii eleni controlează o mare parte din industria bancară, își întăresc mijloacele de apărare împotriva propagării efectelor crizei din Grecia.

Băncile elene și-au extins influența în Balcani, iar aceste legături au afectat luni bursele, monedele și obligațiunile statelor din regiune, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, în dorința de a evita colapsul sistemului financiar.

‘Câteva țări din regiune, în special Bulgaria, dar și România, sunt expuse direct la Grecia, prin legăturile comerciale și bancare solide. Pentru alte economii emergente, riscul real este ca actuala criză din Grecia să-și propage efectele către zona euro și spre piețele financiare globale’, a apreciat analistul Neil Shearing, de la Capital Economics Ltd.

Riscurile ridicate s-au reflectat pe piețele de capital. Randamentul obligațiunilor guvernamentale din Bulgaria, scadente în septembrie 2024, a crescut semnificativ luni, iar leul românesc s-a depreciat cu 0,6% față de euro. Randamentul obligațiunilor guvernamentale din România, scadente în octombrie 2024, a urcat la nivelul record de 3,02%. Și monedele din Ungaria și Rusia s-au depreciat semnificativ luni.

Principalele bănci din Grecia — Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece și Alpha Bank — au subsidiare în Bulgaria, România și Serbia, în timp ce ultimele două operează și în Macedonia.

Macedonia a ordonat, duminică, băncilor sale să-și retragă banii din instituțiile elene de creditare și a impus ‘măsuri preventive’ pentru a limita ieșirile de capital către vecina sa din sud, afectată de turbulențe. Această declarație este primul semn concret al unei țări situate în imediata apropiere a Greciei care se protejează de turbulențele financiare ce amenință Atena.

Banca Centrală a Serbiei a limitat tranzacțiile subsidiarelor băncilor elene cu băncile mamă și a extins supervizarea subsidiarelor.

Băncile grecești din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu.

‘Nu vorbim despre bănci grecești, ci vorbim despre bănci românești, care au avut, la un moment dat, capital de fondare grecesc. Ele se supun legislației românești, o legislație care prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate băncile din România, și, în consecință, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naționale în ceea ce privește rezervele sau depozitele cetățenilor români’, a precizat Dan Suciu.

Cele patru mari bănci din Grecia dețin 28% din totalul activelor bancare din Bulgaria, în timp ce în România proporția este de circa 12%.