Ţările europene care relaxează din ce în ce mai multe dintre restricţiile impuse în pandemie

Mai multe ţări europene au început să relaxeze gradual restricţiile impuse de pandemia de coronavirus. În toate aceste state, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este în scădere comparativ cu perioada de vârf, informează Agerpres, care citează dpa. 

RomaniaTV.net
25 mai 2020, 08:05
Ţările europene care relaxează din ce în ce mai multe dintre restricţiile impuse în pandemie

În Austria, la sfârşitul lunii mai, va fi reluată organizarea evenimentelor, numărul participanţilor fiind limitat la 100. În plus, spectatorii vor trebui să păstreze între ei o distanţă de cel puţin 1 metru.

Şi în Islanda vor fi permise evenimentele cu maximum 100 de participanţi, iar măsura se va lua începând cu 25 mai.

Începând de luni, 25 mai, Danemarca îşi deschide graniţele pentru persoanele care au reşedinţă permanentă în ţările nordice sau în Germania, dar doar dacă acestea deţin o casă de vacanţă în Danemarca sau logodnicul, partenerul ori bunicul este cetăţean danez. Guvernul de la Copenhaga urmează să furnizeze, până la sfârşitul săptămânii, informaţii referitoare la redeschiderea sezonului turistic.

Citeşte şi Cehia redeschide de luni cafenelele, hotelurile, barurile, restaurantele şi piscinele

Fiecare din cele 16 landuri din Germania are propriile măsuri de relaxare a restricţiilor. Singura măsură comună de relaxare este cea privitoare la deschiderea restaurantelor, care va avea loc în înteraga ţară pe 25 mai. În landul Mecklenburg – Pomerania Inferioară (nord-est), hotelurile din staţiunile de la Marea Baltică sunt în prezent deschise cetăţenilor germani care au reşedinţa în alte landuri. Hotelurile din Berlin, Brandenburg şi Saxonia Inferioară sunt redeschise din 25 mai, iar cele din landul Baden-Wurrtemberg se vor dedeschide pe 29 mai. În Bavaria (sud-est), se redeschid, din 25 mai, şi părţile din interior ale restaurantelor. Terasele în aer liber sunt deja redeschise, dar barurile rămân închise. În Saxonia-Anhalt, barurile se redeschid din data de 28 mai. Piscinile în aer liber se vor redeschide începând cu 15 mai în Berlin, Brandenburg, Saxonia Inferioară şi Mecklenburg – Pomerania Inferioară.

În Grecia, începând de pe 25 mai, cetăţenii care nu se află în carantină pot lua feriboturile din partea continentală a ţării către insulele din Marea Egee şi Marea Ionică. De asemenea, până la sfârşitul lunii mai, autorităţile elene vor decide pentru ce ţări îşi deschid graniţele. Cetăţenii din aceste ţări vor putea călători în Grecia fără să mai stea în carantină 14 zile. Începând cu data de 15 iunie, vor avea undă verde zborurile internaţionale către Atena. De la 1 iulie, toate aeroporturile regionale vor fi redeschise pentru zborurile din străinătate.

În Italia, din 25 mai se vor redeschide sălile de fitness şi piscinele, iar din 15 iunie cinematografele şi teatrele. Turiştii străini vor putea vizita din nou peninsula începând cu data de 3 iunie.

Citeşte şi Efectele „modelului suedez”. Regatul scandinav se îndreaptă spre cea mai mare criză economică de după Al Doilea Război Mondial

Organizarea evenimentelor publice va fi permisă şi în Lituania, începând cu 30 mai, dar numărul de participanţi va fi limitat la 30. Din 25 mai, elevii de şcoală primară revin la ore. Elevii din celelalte cicluri şcolare vor reveni în bănci la 1 iunie.

Şcolile primare se redeschid şi în Polonia, tot din 25 mai. Totuşi, decizia redeschiderii şcolilor este lăsată la latitudinea conducerii fiecărei instituţii de învăţământ. Universităţile îşi deschid porţile pentru studenţii din anii terminali şi pentru cei care urmează cursuri ce nu pot fi ţinute online.

În Spania, oraşele Madrid şi Barcelona, cele mai afectate de coronavirus, au intrat, din 25 mai, în prima etapă a relaxării. Planul de relaxare în aceste oraşe cuprinde patru faze. În prima fază, se deschid bisericile, muzeele şi magazinele, iar accesul în acestea va fi permis doar unei treimi din numărul obişnuit de persoane. Plimbările şi activităţile sportive sunt permise pentru cel mult două persoane, dimineaţa şi seara, pentru cetăţenii cu vârste cuprinse între 14 şi 70 de ani. În restul zilei, în Madrid şi Barcelona, au libertatea de a ieşi la plimbare doar părinţi cu copii şi persoane peste 70 de ani. Ieşirea din casă pentru cumpărături este permisă oricând pe parcursul zilei. Celelalte regiuni din Spania au trecut la faza a doua a planului din data de 25 mai.