Dreptul de a te conecta de la job înseamnă că angajații nu ar trebui să fie obligați să răspundă sarcinilor de serviciu sau unor comunicări de serviciu – venite prin intermediul telefonului, laptopului sau a altor mijloace electronice -, în afara programului obișnuit de lucru, chestiune care se întâmplă acum și în Australia.
După izbucnirea pandenmiei de COVID-19, ponderea muncii la distanță a crescut cu aproape 30%. E de așteptat ca această cifră să rămână ridicată sau chiar să crească pe viitor. Cercetările Eurofund indică o probabilitate de peste două ori mai mare ca persoanele care lucrează în mod regulat de acasă să lucreze în plus față de cele maximum 48 de ore săptămânale prevăzute, comparativ cu persoanele care lucrează în spațiile de lucru ale angajatorilor.
Citește și: Angajații unei fabrici auto imense au fost trimiși acasă. Decizia este una neobișnuită
Aproape 30% dintre persoanele care lucrează de acasă declară că lucrează chiar și în timpul liber, zilnic sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu sub 5% din lucrătorii care-și desfășoară activitatea la birou.
Prima țară care a introdus aceste reguli a fost Franța, înm 2017, iar după un an, a amendat firma Rentokil Initial cu 60.000 de euro pentru că a cerut unui angajat să aibă telefonul mereu deschis.
Belgia a introdus legislație în acest sens din aprilie 2023 și din octombri a reformulat-o, astfel încât măsurile se aplică firmelor cu sau peste 20 de angajați.
Franța a fost urmată de Spania, Portugalia, Belgia. Și Grecia a introdus legislație în acest sens, actualizată relativ recent, în martie 2024.
Dreptul al deconectare se referă la dreptul unui angajat de ase deconecta total de la locul de muncă și de a nu fi nevoit să se angajeze în comunicațiile electronice legate de muncă, cum ar fi e-mailuri sau alte mesaje, în afara orelor de muncă.
Citește și: Compania care a vrut să-și înlocuiască angajații cu Inteligența Artificială face angajări
În România nu există reglementări directe cu privire la dreptul la deconectare, dar legislația muncii reglementează într-un mod restrictiv durata timpului de lucru.
„În ciuda prevederilor legale, angajații care lucrează la distanță se confruntă cu o problemă semnificativă în ceea ce privește echilibrul dintre timpul de lucru și viața privată. În contextul creat de pandemia de Covid-19, situația necesită ca angajaților să le fie recunoscut un drept la deconectare specific”, arată un raport al fundației Friedrich Egbert.
Durata legală maximă a timpului de lucru nu poate să depășească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. În cazul telemuncii, angajatul trebuie să își exprime acordul în scris pentru orele suplimentare.