Țările în care angajații au voie să se deconecteze de la job. De ce a fost introdus acest drept și ce presupune

Angajații australieni pot acum să ignore apelurile și e-mailurile legate de muncă datorită unei legi denumite „dreptul de a te deconecta”, concepută pentru a reduce invazia responsabilităților de la job în viața personală.
Alina Costache
23 mai 2025, 18:01
Țările în care angajații au voie să se deconecteze de la job. De ce a fost introdus acest drept și ce presupune
Țările în care angajații au voie să se deconecteze total de la job

Dreptul de a te conecta de la job înseamnă că angajații nu ar trebui să fie obligați să răspundă sarcinilor de serviciu sau unor comunicări de serviciu – venite prin intermediul telefonului, laptopului sau a altor mijloace electronice -, în afara programului obișnuit de lucru, chestiune care se întâmplă acum și în Australia.

După izbucnirea pandenmiei de COVID-19, ponderea muncii la distanță a crescut cu aproape 30%. E de așteptat ca această cifră să rămână ridicată sau chiar să crească pe viitor. Cercetările Eurofund indică o probabilitate de peste două ori mai mare ca persoanele care lucrează în mod regulat de acasă să lucreze în plus față de cele maximum 48 de ore săptămânale prevăzute, comparativ cu persoanele care lucrează în spațiile de lucru ale angajatorilor.

Citește și: Angajații unei fabrici auto imense au fost trimiși acasă. Decizia este una neobișnuită

Aproape 30% dintre persoanele care lucrează de acasă declară că lucrează chiar și în timpul liber, zilnic sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu sub 5% din lucrătorii care-și desfășoară activitatea la birou.

Prima țară care a introdus acest drept pentru angajații săi

Prima țară care a introdus aceste reguli a fost Franța, înm 2017, iar după un an, a amendat firma Rentokil Initial cu 60.000 de euro pentru că a cerut unui angajat să aibă telefonul mereu deschis.

Belgia a introdus legislație în acest sens din aprilie 2023 și din octombri a reformulat-o, astfel încât măsurile se aplică firmelor cu sau peste 20 de angajați.

Franța a fost urmată de Spania, Portugalia, Belgia. Și Grecia a introdus legislație în acest sens, actualizată relativ recent, în martie 2024.

Dreptul al deconectare se referă la dreptul unui angajat de ase deconecta total de la locul de muncă și de a nu fi nevoit să se angajeze în comunicațiile electronice legate de muncă, cum ar fi e-mailuri sau alte mesaje, în afara orelor de muncă.

Citește și: Compania care a vrut să-și înlocuiască angajații cu Inteligența Artificială face angajări

În România nu există reglementări directe cu privire la dreptul la deconectare, dar legislația muncii reglementează într-un mod restrictiv durata timpului de lucru.

„În ciuda prevederilor legale, angajații care lucrează la distanță se confruntă cu o problemă semnificativă în ceea ce privește echilibrul dintre timpul de lucru și viața privată. În contextul creat de pandemia de Covid-19, situația necesită ca angajaților să le fie recunoscut un drept la deconectare specific”, arată un raport al fundației Friedrich Egbert.

Durata legală maximă a timpului de lucru nu poate să depășească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. În cazul telemuncii, angajatul trebuie să își exprime acordul în scris pentru orele suplimentare.

DailyBusiness
Evaluare Națională. Luni, 23 iunie, peste 159.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la limba și literatura română
Spynews
Vedetele, hărțuite de fani obsedați. Mara Bănică și Cornel Păsat au povestit experiențele care i-au marcat: „Mi-a urmărit copilul”, „A apărut goală în fața mea”
Bzi.ro
Andreea Esca, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu la TIFF! Știrista de la PRO TV a făcut furori!
Fanatik.ro
Sicriu de mii de euro, covor roșu și flori de lux! Cât costă, de fapt, o înmormântare ca a lui Ciprian Pian?
Capital.ro
Au declarat zi de doliu național. O mare stea a României s-a stins prea devreme: Ne plecăm fruntea în fața unei pierderi de neînțeles
Playtech.ro
Ce trebuie să știi dacă îți explodează cauciucul în mers. Frâna este cea mai mare greșeală și te poate costa viața
DailyBusiness
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
Adevarul
China dezvoltă prima tehnologie de război electronic cu 6G: Sistemul ar fi capabil să anihileze radarele avioanelor F-35 în câteva secunde
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Evaluare Națională 2025. Ce subiecte au primit elevii la Limba și Literatura Română 
Spynews
Nu e doar frumoasă, e și gospodină! Rețeta Ramonei de la Neatza de salată de vinete / VIDEO 
Evz.ro
Caniculă, urmată de răcire temporară și noi creșteri de temperatură.
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Evaluare Națională 2025: A fost publicat baremul oficial la Limba și literatura română!
Cancan.ro
BREAKING! Mihai Leu a intrat în comă. Greșeala care i-ar putea fi fatală 🥺
Playsport.ro
Descoperire fără precedent la laserul de la Măgurele. Transformarea luminii în
Capital.ro
Taxă pentru mii de pensionari din România. Se va plăti obligatoriu: Trebuie să se înțeleagă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
VIDEO „Aurul negru”, tot mai prețios. Cât costă benzina și motorina
El este Marius, tânărul de 23 de ani care a murit după ce un autocar cu mai mulți copii s-a răsturnat pe A2. Doi minori sunt în stare gravă
MediaFlux
Ilie Bolojan a decis! Anunț din Parlament
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este „vrăjitoarea” cu prazul, a lui Cioloș, care va da ora exactă în diplomația românească