Ţările UE nu au căzut de acord asupra plafonării preţului gazelor. Germania și Ungaria s-au opus

În cadrul summitului de două zile al Uniunii Europene, care a început pe 20 octombrie la Bruxelles, liderii Uniunii Europene nu s-au putut pune de acord cu privire la stabilirea limitelor de preț la gaze, dar vor continua să caute un compromis pentru a stopa creșterea preţurilor la energie, spune preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

21 oct. 2022, 15:22
Ţările UE nu au căzut de acord asupra plafonării preţului gazelor. Germania și Ungaria s-au opus

Discuția despre problema energetică a durat până joi seara târziu. Drept urmare, liderii țărilor UE au convenit să continue lucrul pe baza recomandărilor Comisiei Europene, care propune crearea unui sistem unificat de achiziție de gaze și introducerea unei noi formule de calcul al prețului gazului lichefiat, care să țină cont de scăderea bruscă a aprovizionării prin conductele din Rusia. Aceste măsuri vor fi discutate săptămâna viitoare de miniștrii energiei din țările UE.

În același timp, liderii țărilor UE au renunțat până acum la propunerea de plafonare a prețurilor la gaze. Unele țări, printre care Belgia și Franța, au propus limitarea prețului maxim al gazului pe care companiile europene le cumpără de pe piața mondială. Un alt grup de țări, care include Germania și Ungaria, s-au opus unei astfel de propuneri, temându-se că importatorii vor refuza pur și simplu să vândă gaze către Europa la un preț limitat artificial, scrie Deutsche Welle.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că a „lucrat din greu” cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a obține un progres în această problemă. Cei doi vor discuta din nou la Paris săptămâna viitoare.

Citeşte şi România produce puțin și imporă mai mult țiței. Statisticile din primele opt luni ale anului sunt îngrijorătoare

La rândul său, Scholz a remarcat că disputele gravitează exclusiv în jurul metodelor, iar rezultatul dorit este același pentru toată lumea. „Prețurile la gaze, petrol și cărbune trebuie să scadă, prețurile la electricitate trebuie să scadă, iar atingerea acestui obiectiv necesită eforturi comune ale tuturor celor din Europa”, a subliniat Scholz.

În Germania, din martie 2023, pot fi introduse restricții privind prețul maxim al gazului vândut consumatorilor privați și întreprinderilor pentru încălzirea spațiilor și generarea de energie electrică. Pentru a finanța acest plan, guvernul german urmează să împrumute 200 de miliarde de euro în următorii doi ani.

Țările mai sărace ale Uniunii Europene se tem că acest lucru va duce la o încălcare a condițiilor de concurență în Europa. Aceetea cer crearea unui fond paneuropean, finanțat de la bugetul UE, care să compenseze costurile cu energia, la fel ca în cazul fondului de combatere a consecințelor pandemiei de coronavirus.

Citeşte şi Viktor Orban susţine că Ungaria va fi scutită de la plafonarea preţului gazelor. „A fost o bătălie lungă, dar am reușit să ne apărăm interesele”