Tasta 5 de la bancomat ascunde un detaliu foarte important! Ce trebuie să știi înainte de a scoate bani de la ATM

Înainte de a scoate bani de la bancomat, trebuie să te asiguri că riscul de fraudă este minim. De aceea, este foarte important să fii atent la câteva detalii de pe interfața ATM-ului, mai ales că unii escroci falsifică bancomatele. Pentru a te asigura că bancomatul este original, trebuie să verifici tasta 5, care îți indică clar dacă e sigur să scoți bani de la acel aparat.

06 ian. 2023, 20:37
Tasta 5 de la bancomat ascunde un detaliu foarte important! Ce trebuie să știi înainte de a scoate bani de la ATM

Riscul de fraudă este real atunci când utilizezi un bancomat bancar, însă dacă respecți anumite reguli simple poți evita posibilele fraude.

Pentru a fi conștient de pericolul de escrocherii care există atunci când folosești un ATM, trebuie să ții cont de câteva detalii extrem de importante. Iată de ce trebuie să verifici întotdeauna tasta 5 a bancomatului înainte de a scoate bani.

Citiți și: Este obligatoriu în România de la 1 ianuarie 2023. Verifică imediat cardul şi evită vizitele la bancomat

Oamenii legi atrag atenția că poți rămâne fără bani, în sensul că hoții au găsit metode ingenioase de a frauda posesorii de carduri bancare, iar printre cele mai folosite se numără clonarea cardurilor sau copierea datelor de identificare ale acestora, potrivit ego.ro

Tasta 5 a bancomatului îți poate indica dacă folosești un bancomat sigur

Pentru a reduce riscul de fraudare, unele rețele EFT le solicită operatorilor să folosească chei unice pentru fiecare bancomat în parte. Specialiștii susțin că nu ar trebui să existe două bancomate care să aibă aceeași cheie. Deși producătorii oferă astfel de chei unice pentru încuietorile fizice ale bancomatelor, doar o parte dintre comercianți le comandă, ceilalți preferând utilizarea unor chei universale.

Unii escroci falsifică bancomatele și poate fi foarte dificil să îți dai seama că ai de-a face cu un aparat neomologat. Până și meniul este identic cu al bancomatelor originale, însă tastatura nu. Pentru a te asigura că este originală, trage ușor de taste. Dacă acestea se desprind, este foarte posibil ca aparatul să nu fie original și să existe o tentativă de fraudă.

Tasta 5 a bancomatului te poate ajuta, de asemenea, să îți dai seama dacă e sigur să scoți bani de la acel aparat. Această tastă ar trebui să aibă o mică denivelare sesizabilă atunci când o atingi.

De asemenea, scrisul de pe tastele numerice nu ar trebui să fie neted, ci puțin ieșit în relief. Dacă cifrele sunt imprimate și nu bătute în taste, cel mai probabil aparatul nu este unul original.

Specialiștii recomandă că cele mai sigure locuri de unde putem scoate bani sunt bancomatele instalate în incinta sau la intrare în sucursalelor bancare. Multe bănci solicită să folosești cardul pentru a putea deschide ușa și a intra în anticamera unde este instalat bancomatul. În acest fel, se asigură că doar clienții băncii au acces acolo și că nu există riscul ca aceștia să fie fraudați sau chiar jefuiți în timpul retragerii de numerar.

Citiți și: Bancomat din Argeș furat de hoți dintr-o spălătorie auto în doar câteva minute. Întreaga scenă a fost filmată