Tatăl Deliei s-a întors după 18 ani la Muntele Athos cu o boală grea: „Abia merge!”

Ion Matache a luat decizia de a merge pe Muntele Athos în anul 2004, atunci când, de acord comun cu soția sa, mama Deliei, a hotărât să divorțeze. Sunt 18 ani, de când acesta a stat departe de fosta soție și de cele două fiice ale lor.

25 sept. 2022, 19:53
Tatăl Deliei s-a întors după 18 ani la Muntele Athos cu o boală grea: „Abia merge!”

Tatăl Deliei a decis să se facă călugăr și să plece pe Muntele Athos după divorțul de Gina Matache, din 2004. După 18 ani petrecuți separat, părinții Deliei locuiesc din nou în aceeași casă. „Cred că avem grijă unul de altul, că nici eu nu stau prea bine cu sănătate. Au început ale bătrâneții, suntem doi oameni cam la apusul vieții. La bătrânețe trebuie să ai pe cineva, măcar să-ți dea telefon la Salvare, dacă nu poate să te ajute”, a spus Gina Matache la Antena Stars.

Mama Deliei a vorbit despre clipele grele prin care a trecut fostul ei soț. Tatăl artistei a avut o complicație renală, iar medicii au fost nevoiți să recurgă la extirparea unui rinichi. În prezent, bărbatul suferă de polineuropatie (o afecțiune a sistemului nervos periferic), boală care îi îngreunează viața destul de mult. „Am stat dintotdeauna împreună. Omul a venit acasă la el, că e casa amândurora. El a venit de 3-4 ani, când a fost operat. Săracul nu e la pat sau să zici că are ceva grav.

Părinţii Deliei, din nou împreună! Tatăl artistei a renunţat la călugărie şi s-a întors după 18 ani de la Muntele Athos
Adică, grav a fost, în fine. Ideea era că omul nu se mai întoarce. E un om bolnav, eu bolnavă. Unde să se mai ducă? A avut probleme cu rinichii. I-au scos un rinichi. Acum are și o polineuropatie care îl ține. Săracul, abia merge”, a declarat mama Deliei Matache la Antena Stars.

Gina Matache a mai spus că venirea fostului soț acasă a fost de bun augur, în condițiile în care amandoi au ajuns la vârsta la care au nevoie unul de celălalt.

Cred că avem grijă unul de altul, că nici eu nu stau prea bine cu sănătate. Au început ale bătrâneții, suntem doi oameni cam la apusul vieții. La bătrânețe trebuie să ai pe cineva, măcar să-ți dea telefon la Salvare, dacă nu poate să te ajute”, a mai spus Gina Matache.

Tatăl Deliei suferă de o boală autoimună

Ion Matache are mai multe afecțiuni medicale și, din nefericire, el a fost nevoit să își întrerupă tratamentul cu citostatice din cauza pandemiei de coronavirus. “Următoarea mișcare era să facă încă o rundă de plasmafereză. Dar nu știu… Suntem legați de mâini și de picioare, ce-o vrea Dumnezeu, pentru că nu avem încredere să plecăm nicăieri. (…). E boală autoimună. Și e greu când te uiți la om și nu știi cum să îl ajuți. Boala asta nu este deloc ușoară. Are dureri”, a declarat Gina Matache în cadrul unei emisiuni de la Antena Stars.

Ion Matache a trăit mulți ani ca un călugăr pe Muntele Athos. Când s-a întors acasă, în România, el  s-a confruntat cu mari dureri la piciorul pe care l-a fracturat în perioada în care a stat la mănăstire. În 2015, au apărut dureri mari în zona pelviană și timp de trei ani, tatăl cântăreței a încercat să se trateze acasă. Când situația s-a agravat, el a mers la spital și a fost internat la Spitalul “Sfântul Ioan” din București. Aici, bărbatul a fost supus unei operații la rinichi, de unde i s-a extirpat o tumoră, dar şi organul afectat. În total, trei intervenții a suferit fostul soț al Ginei Matache – ultima a fost în primăvara lui 2018. Artista de muzică populară, dar și cele două fiice pe care le au împreună i-au fost alături lui Ion Matache în toate clipele grele.

Delia a dat tot din casă. Ce relaţie are cu soţul ei, Răzvan Munteanu: „Nu ştiu cum reuşim asta”
Ion Matache: ”Până la 40 de ani eram ateu”
În urmă cu ceva timp, tatăl Deliei a vorbit despre alegerea sa de a merge pe Muntele Athos. Bărbatul a povestit că abia la vârsta de 40 de ani a luat contact cu biserica, moment decisiv pentru viața lui.

”Până la 40 de ani eram ateu. Abia atunci am învățat prima dată Tatăl Nostru. Era în anul 2004, când am luat contact pentru prima oară cu biserica. Un prieten mi-a povestit despre un preot din Piatra-Neamț, iar după ce l-am cunoscut pe acesta, viața mea s-a schimbat.

Am intrat la părintele Gherasim, am intrat în sala de mese, unde se făcea rugăciunea. Eram nou-venit în grup. În momentul în care mi-a rostit numele, apoi pe cele ale fetelor mele și pe al Georgetei, deși mă văzuse prima oară, m-am blocat”, a povestit Ion Matache.