Tătarii din Crimeea cer autonomie teritorială

Tătarii din Crimeea s-au adresat duminică comunităţii internaţionale să susţină restabilirea drepturilor poporului tătar din peninsula anexată în martie la Rusia, apelul lor fiind lansat într-o rezoluţie adoptată la mitingul de la Simferopol (capitala regiunii) în memoria victimelor deportărilor din 1944.

RomaniaTV.net
18 mai 2014, 16:49
Tătarii din Crimeea cer autonomie teritorială

”Noi, participanţii la mitingul de comemorare a victimelor genocidului poporului tătar – ale deportărilor de la 18 mai 1944 şi ale deceniilor de izolare forţată în locuri de exil – declarăm dreptul inalienabil al poporului tătar la autodeterminare pe teritoriul său istoric – Crimeea, prin atribuirea republicii Crimeea a statutului de autonomie naţional-teritorială”, se arată în textul rezoluţiei, potrivit agenţiei de presă ucrainene Unian.

”Ne adresăm tuturor forţelor democratice, guvernelor şi parlamentelor, organizaţiilor internaţionale să acţioneze în calitate de garanţi ai restabilirii drepturilor poporului tătar din Crimeea şi ai dezvoltării sale libere în Patria sa”, se mai arată în documentul adoptat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Jurnalist polonez ARESTAT în Crimeea de autorităţile ruse

În aceeaşi rezoluţie se cere încetarea imediată a discriminărilor şi represiunilor împotriva tătarilor din Crimeea, din motive politice, religioase sau naţionale.

Mai multe mii de tătari s-au adunat, duminică, la periferia capitalei Simferopol, pentru un miting de comemorare a victimelor deportărilor din 1944, în pofida anulării marii adunări tradiţionale din centrul oraşului, după ce autorităţile locale proruse au interzis vineri desfăşurarea de manifestaţii publice până la începutul lunii iunie, invocând situaţia din sud-estul Ucrainei.

Comemorarea de duminică de la Simferopol a avut loc într-un climat de tensiune fără precedent, în condiţiile în care liderul istoric al tătarilor, Mustafa Djemilev, a fost declarat persona non grata în regiune după ce a denunţat vehement anexarea Crimeii, iar susţinătorii săi sunt ameninţaţi cu urmărirea în justiţie pentru ”extremism”.

Comunitatea musulmană, care reprezintă 12-15% din cele două milioane de locuitori ai Crimeii, s-a opus anexării peninsulei la Rusia. Instalaţi în Crimeea încă din secolul al XIII-lea, tătarii au fost deportaţi în Siberia şi Asia Centrală sub Stalin şi nu au revenit în peninsulă decât după căderea Uniunii Sovietice, în 1991.

Citeşte şi: Rasmussen: Este clar că Rusia este foarte implicată în destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei