Tătaru: Acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele

Reacţia vine în contextul în care Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă va discuta marţi asupra măsurilor propuse de către DSP Bucureşti, în condiţiile în care, luni, rata de incidenţă cumulată, calculată la 14 zile, în Capitală a fost de 1,86.

RomaniaTV.net
06 oct. 2020, 14:06
Tătaru: Acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a afirmat, întrebat dacă este necesară închiderea restaurantelor în Bucureşti, că „sunt restricţii pe care le-am impus de la început” şi că „acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele”. 

„Nu sunt restricţii pe care le-am impus acum. Sunt restricţii pe care le-am impus de la început. Acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele, precum va urma şi o perioadă în care readaptăm evenimentele private, în funcţie de evoluţie”, a declarat marţi Nelu Tătaru, întrebat dacă este nevoie să fie închise restaurantele în Bucureşti, ţinând cont de numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Nelu Tătaru, avertisment după recordul de pacienţi infectaţi cu COVID-19 de la ATI. „Sunt capacităţi maxime care pot fi atinse”

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a întrunit marţi dimineaţa pentru a discuta asupra recomandărilor făcute de DSP Bucureşti. Deoarece la întâlnirea de la ora 11.00 CMBSU nu a ajuns la o concluzie şi o decizie, o nouă şedinţă va avea loc tot marţi, de la ora 17.30, au declarat surse ale instituţiei pentru News.ro.

Propunerile DSP Bucureşti, însuşite deja de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, includ închiderea restaurantelor, interzicerea evenimentelor private cu peste 50 de persoane în restaurante şi cafenele. O altă recomandare este purtarea măştii în jurul şcolilor, pe o distanţă de 100 de metri, şi interzicerea procesiunilor religioase în spaţii deschise precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 139.612 marţi, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 2.121 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, 403 fiind în Bucureşti. De asemenea, 73 de persoane au decedat, iar la ATI sunt internaţi 608 pacienţi. Numărul deceselor şi cel al pacienţilor aflaţi la Terapie Intensivă sunt cele mai mari de la declanşarea pandemiei.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a făcut mai multe propuneri Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă în vederea prevenirii şi limitării răspândirii SARS-COV-2, printre acestea fiind interzicerea activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, potrivit unor surse.

Astfel, DSP ar propune interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente, interzicerea organizării de evenimente private în restaurante şi cafenele, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

DSP ar mai recomanda obligativitatea purtării măştii de protecţie în jurul unităţilor de învăţământ pe o distanţă de maximum 100 de metri, interzicerea activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective, interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise, precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult, dar şi intensificarea acţiunilor de control în transportul în comun, pieţe, târguri, piscine interioare.

Până astăzi, 6 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 139.612 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 109.898 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 2.121 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.