Tătaru: „Suntem pe cea de-a doua cocoaşă a primului val, care poate fi mai violentă decât prima. Nu mai există instinct de conservare”

Primul val al epidemiei de coronavirus nu s-a terminat încă în România. Într-o intervenţie la Digi 24, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că este vorba, mai degrabă, de cea de-a doua cocoaşă a primului val, una care ar putea fi mult mai violentă decât prima.

RomaniaTV.net
04 aug. 2020, 05:30
Tătaru: „Suntem pe cea de-a doua cocoaşă a primului val, care poate fi mai violentă decât prima. Nu mai există instinct de conservare”

Ministrul crede că cea de-a doua cocoașă are un potențial distructiv mai mare decât prima, întrucât cetățenii și-au pierdut instinctul de conservare și se expun riscului de infectare fără să se gândească la consecințe.

Încă este primul val, dar noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe. Putem face o a doua cocoașă care poate fi mai violentă decât prima, în condițiile în care dacă atunci acționa un instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare este dat la o parte de concetățenii noștri”, a declarat ministrul.

Nelu Tătaru a reiterat faptul că victimele coronavirusului pot fi și tineri fără comorbidități.

Le recomand să se uite în jur, să se uite în spitale, să meargă în secțiile de terapie intensivă, să vadă dacă într-adevăr există acest coronavirus, să vadă că se poate deceda la 30, 39 de ani fără a avea comorbidități, să vadă că un corp medical stă în acele combinezoane transpirând o zi întreagă în niște condiții foarte grele, dar facându-și meseria. Nu cred că merită acest lucru, nici acest corp medical, nici cei care au respectat în această perioadă toate regulile”, a mai spus ministrul.

Citeşte şi: Nelu Tătaru: „Avem scenarii pentru începutul anului şcolar, ne dorim să fie unul cât mai aproape de normal”

Ministrul Sănătăţii a mai subliniat faptul că nu se pune problema unei scăderi a încrederii românilor în autorităţi, ci mai degrabă a creşterii încrederii oamenilro că sunt puternici, iar coronavirusul nu îi poate atinge. Tătaru a adăugat faptul că, deşi a existat un trend ascendent în numărul infectărilor, situaţia poate fi controlată, iar România va reveni la un număr scăzut de cazuri, peste maxim două săptămâni.

Nu neapărat că a scăzut încrederea în autorităţi. A crescut încrederea în faptul că suntem puternici, de noi nu se poate prinde nicio boală. Atunci cred că bravăm un pic. Am înţeles – după şase luni de zile simţim nevoia de libertate, dar menţionam în martie-aprilie că anul aceşta va fi un altfel de Paşte, un altfel de 1 mai, vor fi altfel de Rusalii, iar vacanţa de vară va fi o altfel de vacanţă, după cum şi anul şcolar a fost un altfel de an şcolar, economia a fost la fel, o altfel de economie. Haideţi să nu dăm cu piciorul la ce s-a trăit în acest luni şi să confundăm această libertate cu lipsa oricăror precauţii„, a afirmat Nelu Tătaru luni la Digi 24.