Tăvălug de acuzaţii la adresa părintelui Calistrat. Un călugăr susţine că ar fi fost bătut de preot în repetate rânduri: „Mi-a dat o lovitură zdrobitoare peste cap”

Acuzaţiile la adresa părintelui Calistrat încep să curgă după recentul episod în care acesta a fost filmat lovind o femeie în curtea mănăstirii. De data aceasta, un călugăr dezvăluie că ar fi fost agresat de nu mai puţin de trei ori de părintele Calistrat Chifan.

24 nov. 2022, 10:58
Tăvălug de acuzaţii la adresa părintelui Calistrat. Un călugăr susţine că ar fi fost bătut de preot în repetate rânduri: „Mi-a dat o lovitură zdrobitoare peste cap”

Părintele Calistrat Chifan pare să nu mai aibă parte de zile liniştite. După ce, recent, în spaţiul public a apărut o filmare în care preotul loveşte o femeie, acum, un călugăr din Iaşi susţine că şi el a fost lovit în trecut de preotuld e la Mănăstirea Vlădiceni cu trei ocazii.

Gheorghe Carcea, cunoscut sub numele de călugăr Gherasim, spune că a fost o dat de un preot trimis de părintele Calistrat şi de două ori de părintele Calistrat în persoană, relatează Ziarul de Iași. Potrivit spuselor sale, ar fi fost vieţuitor la Mănăstirea Vlădiceni în perioada 2016 – 2020, însă a plecat tocmai din pricina conflictelor cu părintele Calistrat.

Părintele Calistrat, ţinta unui tăvălug de acuzaţii

Primul conflict pe care l-a avut cu părintele Calistrat a pronit de la mâncarea lăsată în altar de preoţi.

Citeste si Părintele Calistrat Chifan, după scandalul în care a fost implicat: „Doamne, mi-am pierdut şi puterea, şi cumpătul, şi răbdarea. Lumea este îndărătnică, îi spui şi nu ascultă”

Ce mi s-a întâmplat la Mănăstirea Vlădiceni nu mi s-a întâmplat nicăieri. Loviturile pe care le-am avut… zdrobitoare de la părintele Calistrat. Într-o zi, în 2018, vin în sfântul altar, la Paraclisul Sfântului Ilie în cadrul Mânăstirii Vlădiceni. Intru în altar şi acolo era mâncare foarte multă şi le spun unora dintre vieţuitori, ieromonahilor Calistrat şi Haralambie, să ia mâncarea de acolo, că dacă o lasă mai mult de o oră, două, miroase totul a mâncare şi se vor strânge fel de fel acolo. Sfântul altar este un jertfelnic a lui Dumnezeu totuşi”, dezvăluie călugărul Gherasim pentru sursa citată.

Observaţia nu i-a picat bine, se pare, părintelui Calistrat, care l-a trimis pe părintele Haralambie după el să-i aplice o corecţie. Călugărul povesteşte că a fost lovit în zona capului „cu o lovitură zdrobitoare”. La scenă ar fi asistat şi stareţul mănăstirii, preotul Arsenie Butnaru, care, se pare, „nu a luat nicio atitudine să intre sau să facă ceva pentru mine, chiar dacă este duhovnicul meu de 25 de ani şi stareţ acolo”.

Al doilea incident s-a petrecut nu după foarte mult timp. După slujba Sfântului Maslu, călugărul Gherasim era însărcinat să strângă banii lăsaţi de credincioşi. În drumul de la paraclis, s-a oprit să vorbească cu portarul de la intrarea în curtea mănăstirii, chiar în momentul în care maşina în care se afla preotul Calistrat intra în curtea mănăstirii.

Preotul Calistrat se dă jos din maşină, fuge prin faţa maşinii şi mă loveşte cu pumnul în cap, de am venit jos până cu capul de toneta care este a paznicului de la poarta mănăstirii Vlădiceni”, a mai povestit pr. Gherasim.

Ultima scenă de violenţă s-a petrecut pe platoul din faţa bisericii, în acelaşi loc unde părintele Calistrat a fost filmat lovind o femeie. Călugărul Gherasim era în biserică, ţinându-i locul preotului care primea pomelnicele de la enoriaşi.

În timpul acesta vine părintele Calistrat la mine şi spune: haideţi să mergem până la părintele stareţ, iar eu nu ştiam de ce. Am spus: ‘Hai să mergem’, şi pe alee, când mergeam spre stăreţie, s-a întors şi m-a lovit peste cap, o lovitură foarte zdrobitoare, am venit jos de nu am ştiut ce este cu mine, mi-a rupt sprânceana că am venit şi peste bordură şi trandafirii de acolo. M-am ridicat şi m-am dus la spital, apoi părintele Arsenie stătea şi nu spunea absolut nimic. În clipa aceea i-am spus că merg la Înaltpreasfinţit şi îi spun”, a povestit călugărul Gherasim.

Citeste si Părintele Calistrat, sfaturi utile pentru credincioșii care țin postul Crăciunului: ”Cum mă comport este o formă de post”

Călugărul Gherasim, diagnosticat cu epilepsie

Sursa citată dezvăluie, însă, şi faptul că preotul Gherasim a fost, în trecut, diagnosticat cu epilepsie, pentru care mănăstirile unde a fost închinoviat l-au sprijinit să primească tratament, iar din când în când avea unele deviaţii de comportament.

Mai mulţi martori spun că acesta a fost în multe situaţii dificile, în conflict cu oameni de la mănăstiri sau cu enoriaşi şi că un astfel de comportament l-ar fi adus în atenţia părintelui Calistrat.