Părintele Calistrat, sfaturi utile pentru credincioșii care țin postul Crăciunului: ”Cum mă comport este o formă de post”

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași este cunoscut pentru sfaturile pe care le dă tinerilor și nu numai, despre cum să se apropie de Dumnezeu. Invitat într-o emisiune, acesta a vorbit despre importanța postului în viețile oamenilor și le-a oferit credincioșilor câteva sfaturi utile despre cum să țină postul Crăciunului.

17 nov. 2022, 14:10
Părintele Calistrat, sfaturi utile pentru credincioșii care țin postul Crăciunului: ”Cum mă comport este o formă de post”

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași este cunoscut pentru sfaturile pe care le dă tinerilor și nu numai, despre cum să se apropie de Dumnezeu. Invitat într-o emisiune, acesta a vorbit despre importanța postului în viețile oamenilor și le-a oferit credincioșilor care vor să țină postul Crăciunului câteva sfaturi utile despre importanța postului și cum trebuie ținut de fapt.

Citește și Părintele Calistrat Chifan, despre minunea trăită după ce s-a rugat la Sfântul Spiridon

Monahul a vorbit și despre originile postului amintind faptul că Dumeneu este Cel care ”ne-a arătat că trebuie să postim” și a declarat nu trebuie să transformăm ”Biserica în cele 6 săptămâni de post într-un Master Chef de post”.

”Postul își are rădăcina în grădina Raiului. Cel care ne-a arătat nouă că trebuie să postim este Dumnezeu Tatăl. El i-a poruncit scurt lui Adam, de peste tot mănânci, de aici nu mănânci…..Nici nu a început postul și băbuțe de-ale mele, nu le condamn că au o vârstă dar mă refer la astea apte de Taina postului care vin și spun: ”părinte, dar dacă eu am probleme cu stomacul eu trebuie să postesc. Nu mata trebuie să mănânci mult ca să îți treacă problemele la stomac.

Părinte dacă stau cu nepoțeii și  fac de mâncare și mai gust se mai consideră post?” Păi mata ai zis că guști nu că mănânci. Una este să vezi dacă este laptele cald sau e dulce și alta să bei cana cu lapte, e o diferență! Scot acest lucru în evidență tocmai pentru a arăta la ce comoditate am ajuns noi astăzi pentru că varietatea mâncărurilor de post include cel puțin cinci șase cărți de gastronomie: bucate mănăstirești, bucate post, vegetale, din semințe, bucate din fructe, sunt rețete mii și mii, numai că nu ăsta este scopul postului.

Noi nu putem transforma Biserica în cele 6 săptămâni de post într-un Master Chef de post”, a spus părintele pentru BZI.

Postul înseamnă înfrânare

Părintele Calistrat a spus că postul înseamnă înainte de toate  înfrânare și că încă din cele mai vechi timpuri sfinții și preoții au pus mare preț pe acest aspect, explicând ce presupune de fapt.

”Postul are o latură a lui care înseamnă înfrânare în a cărui status intră câteva chestiuni importante printre care: cum mă comport e o formă de post, ce fapte fac, e o formă de post, cum trăiesc și mă port cu semenii e o formă de post, cum îmi privesc semenii e o formă de post, cum le vorbesc semenilor e o formă de post, cum îi ajut pe semenii mei e tot o formă de post, cum mă comport în timpul postlui e o formă de post, ce schimbări îmi aduce în viața mea schimbarea alimentelor e o formă de post, cum îmi păzesc eu mintea e o formă de post, cum îmi păzesc inima e tot o formă de post”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Citește și Ce îi sfătuieşte părintele Calistrat pe cei care nu se pot lăsa de fumat. A funcţionat la mulţi oameni: „Eu i-am dat unui băiat un canon”