TAXA AUTO, înlocuită cu un "TIMBRU DE MEDIU". Proprietarii de maşini vechi vor plăti mai mult

Publicat: Vineri, 04 Ianuarie 2013 13:11 // Actualizat: Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 18:44 // Sursa: RTV.net

Taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un "timbru de mediu" pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice, a anunţat vineri premierul Victor Ponta.

Foto: oradetimis.oradestiri.ro

Premierul Victor Ponta a precizat, în şedinţa de vineri, că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului.

"Sigur, o maşină cu motor de 5000 de centimetri cubi consumă mai mult decât una cu motor de 1500, ştiu acest lucru din experienţe extraguvernamentale. Şi în al doilea rând, maşini noi nepoluante, taxă mai mică, maşini vechi poluante, taxă mai mare, timbru, iertaţi-mă, trebuie să ma obişnuiesc cu noua denumire şi care şi sună şi este mai corectă", a explicat Victor Ponta.

Ulterior, Guvernul a precizat că taxa de primă înmatriculare auto rămâne încă în vigoare şi nu a fost înlocuită deocamdată cu timbrul de mediu, în reuniunea de vineri a Cabinetului fiind discutată doar o informare pe această temă.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, scrie Mediafax.

Premierul Victor Ponta a asigurat, în luna decembrie, că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013, precizând atunci că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

El a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.

Săptămâna trecută, la audierile din Parlament pentru validarea în postul de ministru al Mediului, Rovana Plumb a spus că taxa auto este o problemă sensibilă asupra căreia se vor aduce precizări noi după finalizarea bugetului, ea susţinând ca aceasta să fie o taxă de mediu, stabilită în funcţie de nivelul de poluare.

loading...
16 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 feb 22:15
Votează email 0 email
...că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele. Citeste mai mult pe RTV.NET


STIRI SIMILARE...
15 ian 18:28
Răspunde | Votează email 1 email
FERARU VALENTIN
JOS TAXA AUTO DE TOT!!!PONTA MINCINOSU SI ROVANA MINCIUNICA AU TACUT GATA!?A TRECUT CAMPANIA...FUCK YOU ROMANIA
06 ian 09:47
Răspunde | Votează email 1 email
istvan
Sinteti un popor de oameni lasi,va trebuie un ungur sa faceti revolutie adevarata,nu regizata ca in 1989 !!!!
05 ian 22:39
Răspunde | Votează email 0 email
razvan
jos guvernu.hai sa iesim in strada ca acum un an.basescu sigur asta asteapta de la noi
05 ian 16:14
Răspunde | Votează email 0 email
Gica Carciu
buna am o intrebare am cumparat un pasat acum o luna din it si mi-a zis cai euro 4 ieri am fost in rar simi spune cai euro 3 cum aflu ??? multumesc
05 ian 14:10
Răspunde | Votează email 2 email
Aditza
Stiti ce, bah javrelor de guvernantzi... Astept cu sufletul la gura sa fie miscari de strada... Eu de 3 ani tot astept sa scada astaia aceasta aberatie de taxa, care se recupereaza in justitie... De ce sa dau bani la avocati?!?!? Ei: nimic, ca are interese Tariceanu si APIA stie sa faca lobby... Ei bine, primul cshtrat tb sa fie bbaassee, k el a luat imprumut pe degeaba, si l-a dat bancherilor, cu clauze SECRETE, ca sa nu stie prostii... Uf, am dat-o din una in alta, la bulgari este solutia, imi pare rau ca nu am facut-o mai de mult timp...
05 ian 11:31
Răspunde | Votează email 1 email
DAN
si inca ceva daca cineva vinde o masina inmatriculata dupa 01;01;2007,care sia recuperat taxa in instanta cel care va vrea sa o cumpere va trebuii sa plateasca taxa .
05 ian 10:35
Răspunde | Votează email 0 email
ponta cel destept
Avem un guvern "superinteligent" problema era deci denumirea taxei si nu nivelul ei si faptul ca exista! Acum ca se cheama timbru vor fi cozi la plata taxei!
04 ian 18:24
Răspunde | Votează email 0 email
Jean
Daca guvernantii vor taxa de poluare,(polualear mimtea Dumnezeu), sa puna taxa pe litrul de combustibil vandut.
04 ian 15:19
Răspunde | Votează email 5 email
Titi Gutan
Toate bune si frumoase ,dar sa incurajezi achizitionarea autoturismelor noi mai putin poluante ? Cum ? Ne explica premierul Ponta de unde bani pentru a achizitiona un autoturism nou? Poate depune normativele de aplicare a legii si cu anexa cum sa facem rost de bani? Ca din salariu...!!!!!!!!!!!!!!!
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7354
RON
19 Sep
noapte 13 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H