Taxă autostrăzi. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat vineri că se va opune taxării şoferilor care circulă pe autostrăzi începând cu anul 2026 dacă nu există ”o autostradă cap-coadă de când intri în România şi până ieşi”.
Sorin Grindeanu a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, dacă vor fi introduse taxe pentru autostrăzi.
„Asta este o chestiune pe care vreau să o înţelegeţi exact aşa cum o spun. Nişte domni, deştepţi în ghilimele, înaintea noastră au făcut un PNRR care scârţie pe la multe încheieturi, aşa cum bine ştiţi. Nu doar pe domeniul acesta, ştiţi procentele cu pensii şi foarte multe lucruri pe care unii tineri frumoşi şi liberi s-au gândit să le pună în acel PNRR. Printre punctele pe care le-au trecut acolo, în PNRR, e şi taxarea românilor începând cu 2026, la kilometru, pentru cei care transportă marfă”, a afirmat ministrul Transporturilor.
Grecia renunță la punctele de taxare a șoferilor de pe autostrăzi! Ce este sistemul ”free flow”
Taxă autostrăzi. Ministrul Gridenau a adăugat că nu va fi de acord cu taxarea românilor atâta timp cât nu există o autostradă de la intrarea în România până la ieşirea din ţară.
„Vreau să vă spun că nu o să fiu de acord, indiferent în ce postură mă voi afla în anii viitori să taxăm românii şi nu doar românii, şi străinii atâta timp cât nu avem o autostradă cap-coadă de când intri din România şi până când ieşi. Eu cred că e un lucru absolut decent şi absolut corect. Intri la Nădlac şi te-ai dus până la Constanţa, da, pentru că peste tot în lumea asta se pot întâmpla lucrurile astea. Dar asta urmare a unei discuţii care va avea loc din 2026 încolo. Până atunci mi se pare că e prea mult să cerem şi să se ceară asemenea taxă”, a explicat Sorin Grindeanu.
Grindeanu: Progres fizic de 79% pe Secţiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti (A1). Cele mai avansate lucrări sunt pe primii 16 kilometri, pe care circulaţia ar putea fi deschisă anul acesta – VIDEO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, vineri, după ce a verificat stadiul lucrărilor pe Secţiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti (A1), că progresul fizic este de 79%, adică unul ”bun”. El a adăugat că lucrările sunt cel mai avansate pe primii 16 kilometri, pe care circulaţia ar putea fi deschisă anul acesta.
”Progres bun pe Secţiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti (A1). Am verificat astăzi activitatea pe şantierul acestei secţiuni, unde constructorul italian a ajuns la un progres fizic de 79%. Din toţi cei 30,35 km ai acestei secţiuni, cuprinse între Piteşti şi Curtea de Argeş, cele mai avansate lucrări sunt pe primii 16 km (între Nodul Băiculeşti şi Nodul Bascov), pe care circulaţia ar putea fi deschisă anul acesta”, a arătat Grindeanu, vineri, într-o postare pe Facebook.
El a menţionat că termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor pe întreaga secţiune este 2025. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor Irinel Ionel Scriosteanu anunţa, în luna mai, că progresul fizic al celor 32 de kilometri de autostradă dintre Sibiu şi Piteşti era de peste 67 la sută şi că la finalul anului s-ar putea circula în zonă.