Taxa pe tranzacţiile financiare este o nebunie – Premierul Marii Britanii

Taxa pe tranzacţiile financiare susţinută de Franţa şi Germania este 'pur şi simplu o nebunie', a declarat joi la Davos premierul britanic David Cameron, în faţa Forumului economic mondial, transmite AFP.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 12:25
Taxa pe tranzacţiile financiare este o nebunie – Premierul Marii Britanii

‘A lua în considerare această taxă într-un moment în care ne străduim să asigurăm creşterea economiilor noastre este pur şi simplu o nebunie’, a afirmat Cameron în discursul susţinut în faţa participanţilor la cea de-a 42-a ediţie a forumului desfăşurat în staţiunea elveţiană.

Chiar Comisia Europeană a estimat că, dacă în Europa s-ar introduce o asemenea taxă, ar dispărea aproape 500.000 de locuri de muncă, a subliniat David Cameron.

În acelaşi timp, Banca Centrală Europeană /BCE/ ar putea face mai multe pentru a soluţiona criza datoriei suverane din zona euro, a apreciat premierul britanic, potrivit Efe. El a pledat totodată în discursul său pentru măsuri de restabilire a încrederii şi de relansare a investiţiilor în zona euro.

Totodată, David Cameron a făcut apel la Europa să încheie acorduri comerciale bilaterale cu SUA, Africa şi alte părţi, evitând astfel blocajul în care continuă să se afle eforturile de relansare a rundei de la Doha, negocierile de liberalizare a comerţului lansate în 2001 în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, notează Reuters.

Cameron a îndemnat specific Uniunea Europeană /UE/ să încheie acorduri de comerţ liber cu India, Canada şi Singapore înainte de sfârşitul acestui an, ceea ce ar putea majora, potrivit lui, cu 90 de miliarde de euro produsul intern brut al blocului comunitar. Mai mult, el a pledat pentru un acord între UE şi SUA, care ‘ar putea avea un impact mai mare decât toate celelalte laolaltă’.