Taxe de parcare mai mari pentru SUV-uri pentru a combate „auto-bezitatea”. Orașul în care s-a impus această măsură

Taxe de parcare mai mari pentru proprietarii de SUV-uri. Aceasta e măsura impusă de Primăria Parisului în încercarea de a reduce poluarea din capitala Franței.

12 iul. 2023, 10:26
Taxe de parcare mai mari pentru SUV-uri pentru a combate „auto-bezitatea”. Orașul în care s-a impus această măsură

Taxe de parcare mai mari pentru proprietarii de SUV-uri. Aceasta e măsura impusă de Primăria Parisului în încercarea de a reduce poluarea din capitala Franței.

Taxele de parcare cresc și sunt vizate vehiculele „periculoase şi greoaie”, relatează The Guardian.

Taxe de parcare mai mari pentru SUV-uri pentru a combate „auto-bezitatea”

Nu au fost anunțate mai multe detalii privind taxele, însă vor fi luate în considerare dimensiunea, greutatea vehiculului şi motorul acestuia.

E de așteptat să scape de taxele majorate vehiculele electrice și cele ale familiilor numeroase. Măsura va intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

„De la 1 ianuarie 2024, proprietarii de SUV-uri se pot aştepta să plătească taxe mai mari pentru a parca în capitala Franţei”, a transmis Consiliul municipal într-un comunicat.

Citește și Uite ce trebuie să faci dacă pleci cu maşina în Grecia. Ghidul complet care te ajută să ajungi în Thassos cu mai puţin de 100 de euro

Consilierii parizieni au aprobat măsura în unanimitate luna trecută.

Numărul de SUV-uri din Paris a crescut cu 60% în ultimii ani, iar în momentul de față reprezintă 15% din cele 1,15 milioane de vehicule private parcate în Paris în fiecare seară. Oficialii speră că prin această majorare va fi descurajată creșterea numărului de SUV-uri, iar oamenii vor opta mai degrabă pentru vehicule mai ușoare.

„Ne-am dori ca oraşul Paris să modifice preţul parcărilor cu plată, pe un principiu progresiv, în funcţie de greutatea şi dimensiunea vehiculelor”. El a spus că scopul este „să se concentreze pe o absurditate: auto-bezitatea, creşterea de neoprit a greutăţii şi dimensiunilor vehiculelor care circulă în oraşe şi în special în Paris”, a transmis Frédéric Badina-Serpette, un consilier din cadrul partidului ecologist EELV, care a propus majorarea taxelor.

Citește și Ce documente trebuie să ai la tine dacă pleci în Bulgaria, Grecia sau Turcia cu maşina. Trei acte nu pot lipsi din portofel!

Viceprimarul responsabil pentru spaţiul public şi politica de mobilitate, David Belliard, a explicat că SUV-urile nu sunt potrivite deloc într-un mediu urban. „Nu există poteci de pământ, drumuri de munte… SUV-urile sunt absolut inutile la Paris. Mai rău, sunt periculoase, greoaie şi folosesc prea multe resurse pentru fabricare”, a spus Belliard.

Pierre Chasseray, un purtător de cuvânt al grupului de apărare a şoferilor 40 millions d’Automobilistes, spune că numărul SUV-urile e mult mai mare fiindcă familiile mai numeroase le-au achiziționat din dorința de a-și înlocui vehiculele de tip microbuz.

„Sunt vehicule de familie… folosite pentru a pleca în weekend sau în vacanţă. Ne bucurăm de o mică minoritate a populaţiei urbane care a decis să facă din SUV simbolul luptei împotriva poluării”, a spus Chasseray pentru Le Parisien.