Taxe noi pentru șoferi: Nu plătești, nu intri cu mașina! În ce zone din marile orașe va fi interzis accesul și care sunt motivele deciziei

Taxe noi pentru șoferi sunt prevăzute în legea care vizează creșterea siguranței în trafic și reducerea poluării. Bucureștiul și municipiile reședință de județ sunt primele care vor introduce taxa pentru emisii reduse. În aceste zone poți merge cu mașina doar dacă plătești taxa instuită în acest sens. Scopul legii este acela de a limita emisiile provenite din transportul rutier și de a îmbunătățirii calitatea aerului.

05 iun. 2023, 18:23
Taxe noi pentru șoferi: Nu plătești, nu intri cu mașina! În ce zone din marile orașe va fi interzis accesul și care sunt motivele deciziei

Taxe noi pentru șoferi vor fi introduse ca efect al Legii pentru creșterea siguranței în trafic și atingerea obiectivelor privind reducerea poluării. Legea a fost deja omologată, urmând ca autoritățile locale să stabilească, fiecare în parte, care vor fi zonele cu emisii reduse, pentru care accesul cu mașina va fi taxat.

În Legea 155/2023. este prevăzută delimitarea unor zone cu nile scăzut de emisii:  “În vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier și a îmbunătățirii calității aerului și sănătății populației se stabilesc zone cu nivel scăzut de emisii, denumite  ZNSE”, se precizează în textul legii.

Citește și Cât costă două nopți de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia. Cât ar trebui să scoată un cuplu din buzunar

Autoritățile locale vor stabili care vor fi zonele spoecifice, cu emisii reduse, într-un termen de cel mult doi ani.  În primă fază, normele vor fi aplicate pentru București, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara, conform Antena 3.

Conform legii 155, zonele respective vor fi delimitate în două categorii:

1. ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul lor;

2. ZNSE  pentru care nu se stabilesc tarife de acces, ci doar reguli de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone nu trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul acestor zone (de exemplu, bariere de acces), dar trebuie să asigure controlul aleatoriu al accesului în aceste zone, prin intermediul poliției locale.

Citește și  De ce a scăzut puternic în România consumul de pâine. Cum se explică declinul celebrei franzele albe

În afara taxelor pentru zonele respective, legea prevede și o măsură care ține de o mai bună administrare a traficului urban, în privința transportului în comun. Astfel, municipiile de reședință de județ vor fi obligate să stabilească, până în 1 noiembrie 2026, benzi dedicate transportului în comun. Pe aceste vbenzi ar urma să se circule cu o viteză medie de deplasare mai mică de 15 km/h.